Cadmus fordítás Cadmus

Felfüggesztették az Izrael megfigyelői tagságáról szóló vitát az Afrikai Unióban

2022. 02. 07.

A tervezettől eltérően nem tartották meg vasárnap délután az Izrael megfigyelői tagságáról szóló vitát az Afrikai Unió (AU) hétvégi addisz-abebai csúcsértekezletén. A heves vitákat kiváltó ügyben külön bizottságot hoznak létre az 55 tagállamból álló szervezetben – közölték az AFP hírügynökséggel meg nem nevezett diplomáciai források.

Emiatt az Afrikai Unió most nem szavaz arról a döntésről sem, amelyet Moussa Faki Mahamat, az AU bizottságának elnöke hozott meg tavaly júliusban, és amely a 20 éves szervezet történetének eddigi legnagyobb szakadását idézhette volna elő.

Izrael már évek óta kérvényezte a megfigyelői tagságot az Afrikai Unióban, és a bizottság júliusban megadta ezt, de több tagország szerint egyoldalúan, a többiekkel történt konzultáció nélkül. A leghevesebben a Dél-afrikai Köztársaság és Algéria tiltakozott, mert szerintük a döntés szembemegy azzal, hogy az Afrikai Unió támogatja a palesztinokat saját államuk létének kiharcolásában.

A Palesztin Hatóság már 2013 óta megfigyelői státusszal rendelkezik az Afrikai Unióban, ahol jelentős támogatókkal rendelkezik. A Dél-afrikai Köztársaság egy évvel az apartheid felszámolását követően, már 1995-ben hivatalos diplomáciai kapcsolatokat létesített a Palesztin Hatósággal. Tel-avivi nagykövetségét pedig 2019-ben visszaminősítette egyszerű képviseleti irodává.

Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök szombat este több tucatnyi afrikai vezető előtt követelte, hogy vonják vissza az Izraelnek júliusban megadott státust. “Izraelt nem volna szabad megjutalmazni az általa elkövetett erőszakért és a palesztin népre kényszerített apartheidért” – jelentette ki.

Moussa Faki Mahamat viszont védte döntését, és nyugodt vitát javasolt. Kijelentette, hogy az Afrikai Unió elkötelezettsége a független palesztin állam létrehozása mellett “változatlan és csakis tovább erősödhet”. Az afrikai politikus ugyanakkor leszögezte, hogy Izrael megfigyelői tagsága az Európai Unióban “eszköz lehet a béke szolgálatában”.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑