Cadmus fordítás Cadmus

Felfüggesztették az örmény-azeri-orosz háromoldalú bizottság munkáját

Az örmény-azerbajdzsáni határon kialakult feszült helyzet miatt felfüggesztette tevékenységét a gazdasági kapcsolatok és infrastrukturális projektek fejlesztésére létrehozott örmény-orosz-azeri bizottság – közölte Mher Grigorján örmény miniszterelnök-helyettes kedden a jereváni parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: keddtől nem folytatódik a bizottság munkája, mert a hatékony és eredményes munkához megfelelő háttérre van szükség.

Kijelentése arra vonatkozott, hogy az utóbbi időben feszültté vált a helyzet az örményországi Szjunik és Gegarkunik tartományok Azerbajdzsánnal szomszédos határán.

Grigorján úgy vélekedett, amikor ilyen helyzet van a határon, nem lehet konstruktívan együttműködni. “Ezen a szinten megszakadtak a kapcsolatok, meglátjuk, mi lesz ezután” – magyarázta. Szerinte Jereván mindent megtesz a határon kialakult helyzet békés és diplomáciai úton történő megoldása érdekében.

Január 11-én Moszkvában Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán vezetői abban állapodtak meg, hogy a három ország miniszterelnök-helyettesi szinten munkacsoportot hoz létre a közlekedési és gazdasági kapcsolatok kiépítésére összpontosítva Hegyi-Karabahban.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptemberben azeri offenzíva indult, Azerbajdzsán megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és a környékét.

A harcokban hét, Hegyi-Karabahhal szomszédos körzet is Baku ellenőrzése alá került, így Azerbajdzsán közvetlenül határos lett az örményországi Szjunik és Gegarkunik régiókkal. Az ellenségeskedések, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-én orosz közvetítéssel megkötött tűzszünettel értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a felek közötti érintkezési vonalra, illetve az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacsin-folyosóhoz.

Szjunik és Gegarkunik tartomány határtérségében május 12. óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be. Május 27-én Azerbajdzsán azt közölte, hogy hat örmény katonát fogott el, amikor szabotázs céljából megpróbálták átlépni a határt. Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de azt hangsúlyozta, hogy azok nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen belül.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑