Cadmus fordítás Cadmus

Felfüggesztették részvételüket szíriai ellenzékiek az asztanai tárgyalásokon

2017. 05. 03.

Az iszlamista szervezetek bejelentették szerdán, hogy a légicsapások leállításáig felfüggesztik részvételüket az asztanai fegyverszüneti tárgyalások negyedik fordulóján. Az asztanai tárgyalások a fegyverszünetről és a szíriai biztonsági helyzetről szólnak, az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseken a politikai átmenet mikéntjét vitatják meg a felek.

“Az iszlamisták küldöttsége felfüggeszti a találkozón való részvételét a civileket sújtó heves bombázások miatt” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek a küldöttség belső köreihez tartozó forrás. Mindaddig nem ülünk tárgyalóasztalhoz, ameddig “be nem fejeződnek a légicsapások Szíria teljes területén” – tette hozzá.

Az iszlamistákat képviselő Ahmed Ramadan elmondta, hogy benyújtottak egy 10 pontból álló dokumentumot, amely arra szólítja fel a damaszkuszi kormányt, hogy tartsa magát a decemberi fegyvernyugvási megállapodáshoz.

Az iszlamisták oldalán harcoló Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan szerdán azt mondta: kiemelten fontos számára a tűzszünet megerősítése, és Ankara Moszkvával együtt mindent megtesz azért, hogy ne folyjon több vér, és az ország területi egységének megőrzése mellett politikai megoldást találjanak a konfliktusra.

A kazah fővárosban, Asztanában néhány órával korábban kezdődtek tárgyalások a damaszkuszi kormány szövetségesének számító Oroszország és Irán, valamint a felkelők oldalán álló Törökország közvetítésével. Az eredetileg kétnaposra tervezett találkozón Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, valamint az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője is jelen van.

Biztonsági zónákról már vitáznak

Az AFP ellenzékhez közeli forrásai szerint a damaszkuszi kormány képviselői és az iszlamisták szerdán elkezdték Moszkva biztonsági zónákra vonatkozó tervének megvitatását.

A francia hírügynökség megszerezte a dokumentum egyik arab nyelvű példányát, amelyben az áll, hogy Idlíb, valamint Homsz tartomány iszlamisták uralta részein, és a Damaszkusz peremén található, az iszlamisák fellegvárának számító Gútában, illetve az ország déli részén építenének ki biztonsági zónákat. A terv szerint a területek békéjét orosz, iráni és török csapatok vigyáznák.

Ajdarbek Tumatov kazah külügyi tisztségviselő szerdán elmondta: reméli, hogy a szíriai felkelők csütörtökön visszatérnek a tárgyalóasztalhoz.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑