Cadmus fordítás Cadmus

Felmentették Mubarak emberét

2017. 02. 26.

Egy kairói bíróság felmentette a vádak alól Zakariya Azmit, a hatalomból 2011-ben eltávolított Hoszni Mubarak elnök egyik legfőbb tanácsadóját – jelentette szombaton a MENA állami hírügynökség egy újratárgyalt korrupciós ügyről beszámolva.

Az ítéletben felmentették a vádak alól Azmi feleségét és sógorát, Gamal Halavát is.

Zakariya Azmit, aki 22 éven át volt az „arab tavasz” által elsöpört Mubarak elnök kabinetfőnöke, 2012-ben hétévi börtönre és 38 millió egyiptomi font (mintegy 700 millió forint) pénzbüntetésre ítélték illegális haszonszerzés és állami vagyonok eltulajdonítása vádjával. A fellebbviteli bíróság azonban 2013-ban perújrafelvételt rendelt el ügyében, egy másik büntetőbíróság pedig elrendelte szabadon bocsátását.

Az egyiptomi bíróságok korábban a Mubarak-korszak néhány más vezető tisztségviselőjét is felmentették, s a korrupciós ügyek legtöbbjét inkább visszafizetések révén rendezték, elkerülve a bűnügyi pereket. Ugyanakkor súlyos börtönbüntetéseket szabnak ki liberális és iszlamista aktivistákra tüntetéseken való részvételtől erőszakcselekmények elkövetéséig terjedő ügyekben.

2016-ban az egyiptomi legfelsőbb bíróság megerősítette a Hoszni Mubarakra és két fiára egy évvel korábban az elnöki hivatal költségvetésének elsikkasztása miatt kiszabott három-három év szigorított börtönbüntetést. Az elítéltek azonban addigra már az őrizetben letöltötték büntetésüket.
hirdetés
Ugyanez a bíróság várhatóan néhány nap múlva, március 2-án hozza meg végső ítéletét abban a perben, amelyben Mubarakot bűnrészességgel vádolták a hatalmának megdöntését eredményező 2011-es Tahrír téri tüntetések több száz résztvevőjének erőszakos halálában.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑