Cadmus fordítás Cadmus

Félő, hogy az EU Líbiának szánt humanitárius segélye a klánok fegyvereire megy majd

2019. 10. 28.

Az Európai Unió kétmillió euró humanitárius segélyt juttat a polgárháború által sújtott líbiai polgári lakosság leginkább rászoruló tagjainak, közölte az Európai Bizottság a héten. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a kétmillió eurós támogatás Líbia jelen helyzetében csupán kidobott pénz. 

Az Európai Unió kétmillió euró, mintegy 660 millió forint humanitárius segélyt juttat a polgárháború által sújtott líbiai polgári lakosság leginkább rászoruló tagjainak, közölte az Európai Bizottság a héten. Az összeg csak csepp a tengerben, mert biztosan nem oldja meg Líbia problémáit, de a cél, hogy segítsen az észak afrikai országban tartani az embereket, mindenképpen méltányolandó – hangzott el az M1 Szemtől szembe műsorában.

Kidobott pénz a kétmillió eurós támogatás

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője elmondta, mivel a líbiai vezetők kihátráltak abból a megállapodásból, ami hotspotokat hozott volna létre, így még mindig függőben van, hogy a támogatás összegét mire használhatják fel.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a kétmillió eurós támogatás Líbia jelen helyzetében csupán kidobott pénz, hiszen ha csak tripoli lakossága körében osztanák szét, akkor is csak egy-egy euró jutna fejeként a lakosoknak, amibőlképtelenség lenne fenntartaniuk magukat. Éppen ezért nem csodálkozna a szakértő, ha a líbiai kormány elutasítaná a támogatást. Hozzátette, valószínű mégsem ez a forgatókönyv fog megvalósulni, hiszen a polgárháború fenntartásához szükség van a pénzre.

Georg Spöttle véleménye szerint a líbiai helyzet lassan hasonlítani kezd a Szomáliában uralkodóhoz, ahol a segélypénzek eltűntek, egyes klánok fegyvereket vásároltak belőle. A segélyként küldött élelmiszerek pedig a piacon végezték. Hozzátette, fontos lenne, hogy Líbia egyesíteni tudja olajban gazdag területeit a kikötővárosokkal. Ez a stratégia azonban még senkinek sem sikerült.

Mindeközben a Földközi-tengeren továbbra is taxiztatják a bevándorlókat az NGO-hajók, amelyeket az új baloldali olasz kormány jóvoltából nyitott kikötők várnak Itáliában. ifjabb Lomnici Zoltán elmondta, továbbra is Líbia játszik kulcsszerepet a migránsok taxiztatásának ügyében, köszönhetően annak, hogy direkt összeköttetésben van Olaszországgal és Görögországgal a Földközi-tenger által.

M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑