2017. 11. 23.

Feloldják a jemeni kikötők blokádjátNem tudták eljuttatni a segélyszállítmányokat a humanitárius katasztrófa szélére sodródott több millió rászorulónak Jemenben.

A Szaúd-Arábia vezette arab katonai szövetség feloldja blokádját a nyugat-jemeni Hodeida város tengeri kikötői, valamint a síita húszi lázadók kezén lévő főváros, Szanaa repülőtere körül, hogy szabad utat biztosítsanak a humanitárius segélyeknek – jelentette be szerdán a szövetség.

A blokádot a két helyszínen helyi idő szerint csütörtökön délben oldják fel.

A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak,

az ENSZ és más nemzetközi segélyszervezetek azonban többször felszólították a koalíciót, hogy lazítsanak a blokádon, mert nem tudják eljuttatni a segélyszállítmányokat a humanitárius katasztrófa szélére sodródott több millió rászorulónak Jemenben.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást indoklásuk szerint válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyverrel is ellátja őket.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) hétfőn közölte, hogy két és fél millió jemeni nem jut tiszta vízhez a blokád miatt, amelynek következtében leállt a szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges dízelolaj szállítása is. Az ENSZ a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy ártatlan emberek ezrei halnak meg, ha a koalíció fenntartja a blokádot.

Orientalista.hu – MTI

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com