Feloldják a török rendkívüli állapotot

Az elmúlt két év törökországi közhangulatát, illetve az elnök- és a parlamenti választások kampányának légkörét alapjaiban meghatározta a 2016. júliusi puccskísérlet után bevezetett, azóta pedig folyamatosan meghosszabbított rendkívüli állapot. Recep Tayyip Erdogan elnök azonban a múlt vasárnapi voksoláson aratott győzelemmel bebiztosította hatalmát, így tegnap bejelentették: feloldják a korlátozásokat.

Megegyezett a rendkívüli állapot feloldásáról a vasárnapi elnök- és parlamenti választáson győztes török államfő és szövetségese, Devlet Bah­celi, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke – jelentette tegnap a Sabah napilap.

Az MHP-nak mostantól minden egyes döntésnél kulcsszerep jut a törvényhozásban, hiszen a Recep Tayyip Erdogan közvetlen befolyása alatt álló kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyedül nem ért el abszolút többséget az ankarai törvényhozásban, csupán a nacionalistákkal való pártszövetségnek köszönhetően van parlamenti erőfölénye.

A kormányközeli Sabah értesülései szerint Erdogan szerdán fogadta szövetségesét, és a választásokkal újonnan létrejövő elnöki rendszer első lehetséges intézkedései szerepeltek a megbeszéléseken. Az egyik legfontosabb közös határozat a 2016. július 15-ei puccs­kísérlet után öt nappal, július 20-án kihirdetett rendkívüli állapot feloldása volt, amelyet egészen eddig minden harmadik hónapban meghosszabbítottak.

A rendkívüli állapot fenntartásának legfőbb indoka pedig a terrorszervezetek elleni harc volt, köztük a puccskísérletért közvetlenül felelőssé tett gülenista hálózat, valamint a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni hatékonyabb fellépés.

A török alkotmány ugyanis kiköti, hogy kiterjedt erőszakos cselekmények, a demokratikus rend szétzilálása vagy a közrend szétesése esetén rendelhető el rendkívüli állapot, amelynek részeként kijárási, járműforgalmi tilalom vezethető be, betilthatók gyűlések és demonstrációk, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést.

A hatóságok továbbá korlátozhatnak vagy betilthatnak sajtóorgánumokat is. Mindennek következtében a puccskísérlet óta mintegy 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, további 38 ezret pedig felfüggesztettek munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret helyezve előzetes letartóztatásba annak gyanújával, hogy közük lehet a Fethullah Gülen Amerikában élő hitszónok vezette mozgalomhoz, illetve annak állítólagos összeesküvéséhez.

A jelenlegi rendkívüli állapot egyébként július 19-ig van érvényben, de a jelek szerint addig még folytatódik a rendteremtés: az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint tegnap újabb 74 fő, köztük 36 katona és 21 csendőr, valamint 17 volt tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑