Feloldották a kijárási tilalmat, de csak néhány szerzetes járja végig a keresztutat

Izraelben pénteken enyhítettek a szigorú pészahi korlátozó rendelkezéseken, ismét lehet közlekedni a települések között, és dolgozhatnak a létfontosságú munkahelyeken a korábban engedélyezett korlátozott módon. Jeruzsálemben idén csak néhány ferences szerzetes járja végig a fizikai távolságtartás szabályait betartva a keresztutat, Jézus hagyományos útját a kereszthez.

A különösen fertőzött ultraortodox Bnei Brak város egy hete tartó zárlatát meghosszabbították újabb öt nappal, de péntektől könnyítéseket vezettek be: a másfelé dolgozók elhagyhatják a várost, de más célból továbbra sem távozhatnak az ott élők településükről.

Vasárnap koronavírus-tesztet végeznek ezerötszáz, véletlenül kiválasztott bnei braki lakoson, hogy ezzel megállapítsák a város tényleges fertőzöttségét. Eddig a minisztérium bizonyos kritériumokhoz kötötte az ilyen tesztek elvégzését, azonban nagy az aggodalom, hogy Bnei Brakban az 1594 megerősített fertőzöttnél jóval több beteg van.

A 200 ezer lakosú Bnei Brakban közel ugyanannyi megerősített fertőzöttek száma mint a négyszer nagyobb Jeruzsálemben, ahol 1630 személy tesztje lett pozitív a vírusra.

Péntekre 10 095-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben, és eddig kilencvenketten haltak bele a betegség szövődményeibe, köztük egy beér-seva-i idősotthon tíz lakója. Jelenleg százhuszonöt embert ápolnak lélegeztetőgépeken.

A Palesztin Hatóság területén 250 koronavírusos esetet regisztráltak, a halottak száma egy. A Hamász  irányítása alatt álló Gázai övezetben a fertőzöttek száma 13.

Jeruzsálemben idén csak néhány ferences szerzetes járja végig a fizikai távolságtartás szabályait betartva a keresztutat, Jézus hagyományos útját a kereszthez.

A városban idén nincsenek zarándokok és turisták az utcákon, a szokásos több ezres tömeg helyett csak néhány ferences papi méltóság járja végig Jézus szenvedésének útját, a via dolorosát, az óvárosban a Golgotához vezető kilenc stációt, majd a Szent sír bazilikában az utolsó öt stációt a Szent Sírig.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑