Cadmus fordítás Cadmus

Feloldották a titkosítás alól a tíz civil halálával járó dróntámadás felvételét

2022. 01. 20.

A Pentagon feloldotta a titkosítást, és nyilvánosságra hozta azokat a videofelvételeket, amelyek egy amerikai dróntámadásról készültek az afganisztáni Kabulban. A támadás során tíz civil, köztük hét gyermek halt meg a tavalyi kaotikus amerikai kivonulás utolsó óráiban – számolt be a brit Daily Mail-re hivatkozva a Portfolio.

Korábban oknyomozó videót közölt a New York Times, melyben kiderítették, hogy az Egyesült Államok a kabuli repteret ért öngyilkos merényletsorozat után egy amerikai segélyszervezet dolgozóját és családját is lebombázta, akinek semmi köze nem volt a terrorcselekményhez.

Zemari Ahmadi műszerészként dolgozott a kaliforniai Nutrition and Education International nevű segélyszervezetnek, amely elsősorban élelmezéssel foglalkozik. A segélyszervezet megpróbálta Ahmadit és családját az Egyesült Államokba menekíteni.

A dróntámadást augusztus 29-én hajtott végre Kabulban az Egyesült Államok, célja pedig az volt, hogy megtorolják az Iszlám Állam által végrehajtott merényletet a kabuli reptérnél történő evakuáció közben, mely során 13 amerikai katona és 169 afgán civil az életét vesztette.

A dróntámadás során Zemari Ahmadi és kilenc családtagja, köztük hét gyerek vesztette életét. Az Egyesült Államok az áldozat nevét nem fedte fel, viszont a New York Times oknyomozó riportot készített, melyben kiderítették az áldozat és hozzátartozóinak nevét.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KÖZPONTI PARANCSNOKSÁGA SZERDA ESTE HOZTA NYILVÁNOSSÁGRA A DRÓNTÁMADÁSRÓL KÉSZÜLT FELVÉTELT, KÖZVETLENÜL AZUTÁN, HOGY JOE BIDEN ELNÖK 10 HÓNAP UTÁN ELŐSZÖR TARTOTT HIVATALOS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT.

Összesen körülbelül 25 percnyi felvételt hoztak nyilvánosságra a két MQ-9 Reaper drónról, amelyen az augusztus 29-i csapás helyszínét mutatják a támadás előtt, közben, illetve a csapás utáni pillanatokban. A titkosítás alól feloldott felvételen látható, ahogy egy rakéta eltalált egy civil autót egy lakóutca udvarán.

A homályos képeken civilek is láthatók a támadási zónában, illetve annak közelében, köztük gyerekek, akik másodpercekkel a csapás előtt rohannak egy udvarra.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑