Cadmus fordítás Cadmus

Felrobbantotta magát Moszulnál az ír dzsihadista

Egy acéllemezekkel felturbózott fura járgánnyal nekiment a Moszult támadó katonáknak, és felrobbantotta magát szombaton Terrence Edward.

Az ír férfi egyike annak a több tucat embernek, akiket az Iszlám Állam öngyilkos merényletekre képzett ki. Naponta több ilyen merényletet is végrehajtanak mostanában, amióta az iraki hadsereg, az Iránból támogatott síita csapatok, az iraki kurdok és az amerikai légierő közösen megkezdték Moszul visszafoglalását az Iszlám Államtól. Moszul az Iszlám Állam legnagyobb városa, ha elesik, akkor a szervezet elveszti iraki központját, és vissza kell húzódnia Szíriába.

Terrence Edward merénylete megrázta az ír és a brit közvéleményt. A 49 férfi Dublinban született, három gyereke van. A 90-es évek végén Szaúd-Arábiába ment dolgozni kórházi ápolónak, ám ekkor még semmi köze sem volt az iszlámhoz. Olyannyira nem, hogy titokban otthont alkoholt erjesztett.

A piával lebukott és börtönbe zárták. A fogságban tért át iszlám hitre. Szabadulása után kiutasították a szaúdiak, Nagy-Britanniába ment, ahol csatlakozott egy azóta betiltott radikális izslamista szervezethez.

Később Pakisztánban képezték ki katonának, majd Írországba ment, ahol lecsukták, mert állítólag merényletet készített elő Barack Obama ellen. 2015-ben csatlakozott végül az Iszlám Államhoz, eddigre Abu Uszama al-Irlandi lett a neve. A brit bulvársajtó viszont Taliban Terry néven ír róla.

444.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑