Felrobbantották a dzsihadisták egyik harci drón gyártó barlangját

A szíriai hadsereg tűzszerészei felrobbantottak az északnyugati Idleb tartományban egy hatalmas barlangot, ahol a dzsihadisták rejtőzködtek, lőszereiket tárolták, és működtettek egy műhelyt, amelyben harci drónokat gyártottak.

Imád Haszán, a tűzszerészegységek parancsnoka újságíróknak elmondta kedden, hogy a szóban forgó térségben, Idleb tartomány déli részén nagyon sok olyan barlangot találtak, amelyeket a Hajat Tahrír as-Sám (korábban: an-Nuszra Front) nevű iszlamista ernyőszervezet használt. A felrobbantott barlang 150 méter hosszú volt, számos alagúttal és elágazással, ezért megbecsülni is nehéz, hogy hány terrorista bujkálhatott benne. A dzsihadisták harci drónokat is gyártottak ott.

Sok amerikai, illetve más NATO-tagországbeli fegyvert találtak benne.

Az iszlamisták szemlátomást jól berendezkedtek, ami sok időt vehetett igénybe. Haszan szerint a barlangban sok aknára bukkantak, és jobbnak látták, ha felrobbantják ezeket, nem látnak hozzá az aknamentesítéshez.

Az idlebi mészkőbarlangoknak gyakran szerteágazó járatrendszerük van, a felkelők szellőztetéssel és önálló áramszolgáltatással látták el őket. Bennük rejtőzködtek, tervezték hadműveleteiket, tartották fogva foglyaikat, és oda menekültek a tüzérségi támadások elől. A szír katonák offenzívája elől menekülve aláaknázták, majd elhagyták a barlangokat.

Idleb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét az iszlamisták és az al-Kaida terrorhálózathoz közel álló Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak a középnyugat-szíriai Hama és északnyugat-szíriai Idleb tartományban.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑