Felrobbantották a palmyrai színházat

Helyi források szerint az Iszlám Állam terrorszervezet felrobbantotta a palmyrai színház színpadának homlokzatát

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei a közép-szíriai Palmyrában lerombolták a római kori amfiteátrum egy részét és megsemmisítettek a híres római négyeskaput, a Tetrapülont – közölte pénteken a helyi sajtó.

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint a harcosok megsemmisítették a II. századi amfiteátrum homlokzatát, valamint a híres kocka alakú oszlopos négyeskaput, a Tetrapülont. A hírügynökség nem szolgált további részletekkel, illetve azt sem közölte, hogy a rombolás mikor történt.

Az American School of Oriental Research (ASOR) nevű, régészeti kutatásokat támogató amerikai szervezet által közölt felvételeken jelentős mértékű rombolás látszik a Tetrapülonon és a római színházon. Az ASOR szerint ezt az IA követte el szándékosan.

Mamún Abdel-Karim szíriai örökségvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Tetrapülon 16 oszlopából csupán két oszloppár áll a helyén, a többi kidöntötték. Az ASOR szerint megsérült a római körszínház színpadja mögötti oszlopsor is megrongálódott.

Állig felöltöztek robbanóanyaggal a dzsihadisták

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában arról számolt be, hogy az IÁ nagy mennyiségű robbanószerrel felszerelkezett fegyvereseket dobott át Palmüra térségébe, hogy megsemmisítsék a városban lévő műemlékegyüttest.

Szerdán a terroristák embereket végeztek ki az amfiteátrumban, a foglyok némelyikét agyonlőtték, másokat lefejeztek.

Az Iszlám Állam harcosai tavaly decemberben foglalták vissza Palmyrát, kilenc hónappal azt követően, hogy a damaszkuszi rezsim erői orosz segítséggel kiűzték őket onnan. A dzsihadista szervezet már akkor is nyilvános kivégzésekhez használta az ókori körszínházat.

a világörökségrészét képező műemlékről műholdas képek is készültek. A felvételek alapján aminek alapján bebizonyosodott a színház homlokzata megsemmisült

.

Orientalista.hu – Zenobia (SANA, MTI)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑