Cadmus fordítás Cadmus

Feltehetően Irán támogatta milicisták elraboltak egy tartályhajót az Ománi-öbölben

2021. 08. 04.

Feltehetően Irán támogatását élvező milicisták elraboltak egy aszfaltot szállító tartályhajót az Ománi-öbölben, az Egyesült Arab Emírségek partjainál – közölte kedden két brit tengerbiztonsági vezető.

A brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) szerint az incidens, amelyben egy brit hajó is érintett volt, el-Fudzseira partjaitól hatvan tengeri mérföldre történt.

Az incidens helyének közelében tartózkodó valamennyi hajónak “rendkívül óvatosan” kell eljárnia az áthaladáskor – áll az UKMTO egy korábbi közleményében.

A Dryad Global tengerbiztonsági cég szerint az érintett hajó a panamai zászló alatt hajózó Asphalt Princess, amely a Hormuzi-szoros felé tartott.

A brit külügyminisztérium haladéktalanul kivizsgálja a történteket – közölte a tárca szóvivője. Az ománi légierő felderítő repülőgépeket küldött a térségbe.

Előzőleg kedden a brit kereskedelmi minisztérium tudatta, hogy “feltehetően elraboltak” egy hajót az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseira partjai közelében, de további részleteket nem közölt.

Az iráni külügyminisztérium tagadta az ország részvételét az incidensben, azt állítva, hogy “álságos légkört” akarnak szítani Teherán ellen.

Múlt csütörtökön az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó, a Mercer Street ellen követtek el dróntámadást, amely két emberéletet követelt. Meghalt a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit tagja.

A támadás elkövetésével az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael Iránt vádolta meg, Teherán tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

Az incidens akkor történt, amikor a nyugati nagyhatalmak és Irán között amúgy is feszült a viszony a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogramról Teherán és hat nagyhatalom között aláírt szerződés körül annak Donald Trump volt amerikai elnök által történt felmondása miatt kialakult helyzet okán.

MTI

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑