Felülvizsgálják a szíriaiak hazatoloncolásának tilalmát Németországban

Felülvizsgálják Németországban azt a szabályt, hogy tilos visszatoloncolni szíriai menedékkérőket a hazájukba – Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Madsack német médiacsoport regionális lapjaiban pénteken megjelent összeállításban kiemelte: nem zárja ki, hogy hazatoloncolnak szíriai állampolgárságú elítélteket és közveszélyes radikálisokat, melynek lehetőségét a minisztérium „alaposan megvizsgálja”.

A minisztérium szóvivője, Eleonore Petermann a pénteki berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a Szíriába irányuló kitoloncolások felújításának lehetőségét a tartományi belügyminiszterek kérésére mérlegelik. Ismertette: munkájuk eredményét a szövetségi kormány és a tartományok belügyi egyeztető fóruma, a belügyminiszteri konferencia decemberi ülésén mutatják be.

A mérlegelés alapja a külügyminisztérium jelentése Szíria helyzetéről. Christopher Burger, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a közel-keleti arab államról szóló új országjelentésüket kedden véglegesítették, és eljuttatták a szíriai állampolgárok ügyében eljáró intézményekhez, így a menekültügyi hatósághoz és a közigazgatási bíróságokhoz, amelyekhez az elutasított menedékkérők jogorvoslatért fordulhatnak.

A szóvivő kiemelte, hogy a szíriai biztonsági helyzetet elemző jelentés nem nyilvános. Elkészítését nagyban megnehezítette, hogy Szíriában nem működik német külképviselet – mondta. Németország 2012-ben függesztette fel a Szíriába irányuló kitoloncolásokat, a háborúra és a civilekkel szembeni iszlamisták által elkövetett kegyetlenkedésekről szóló beszámolókra hivatkozva. A Németországba érkező menedékkérők legnagyobb csoportját a szíriai állampolgárok alkotják, az idén október végéig mintegy 40 ezren érkeztek. Menedékjogi kérelmüket rendszerint elfogadják.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑