Cadmus fordítás Cadmus

Felverték az olaj árát a kazahsztáni tüntetések

2022. 01. 11.

 

Emelkedett hétfőn az olaj ára: a Brent nyersolaj 19 centtel, azaz 0,2 százalékkal, 81,94 dollárra drágult hordónként délelőtt, az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj pedig 20 centtel, azaz 0,3 százalékkal, így hordónként 79,10 dolláron állt – írja a Reuters.

Az olajárak 5 százalékkal emelkedtek a múlt héten, miután a kazahsztáni tüntetések megnehezítették az áruszállítást és megakasztották a termelést az ország legnagyobb olajmezőjén, a Tengiz-mezőn.

Emellett a líbiai csővezetékek karbantartása is visszavetette a termelést, a tavalyi évi 1,3 millió hordós napi csúcsról napi 729 ezer hordóra csökkentve.

Kazahsztán legnagyobb olajipari vállalata, a Tengizchevroil (TCO) fokozatosan megkezdte a termelés helyreállítását a Tengiz-mezőn, miután az elmúlt napi tüntetések akadályozták az ottani kitermelést – közölte vasárnap a Chevron amerikai olajvállalat.

Az uránpiacot is felforgatják a kazah zavargások A közép-ázsiai országban hozzák felszínre a világ urántermelésének több mint 40 százalékát.

Az OPEC decemberi kitermelése hordónként napi 70 ezerrel nőtt az előző hónaphoz képest, szemben az OPEC+ ellátási megállapodása által megengedett napi 253 ezer hordónkénti növekedéssel. 2020-ban visszaesett a kitermelés, amikor a koronavírus miatti korlátozásokból eredően összeomlott a kereslet.

VG.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑