Felvonulással ünnepelte évfordulóját a Fatah (videó)

Az óév utolsó napján, a ciszjordániai Rámalláhban szervezett felvonulásokkal ünnepelte párttá alakulásának 55. évfordulóját a Fatah, a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette párt menetein százak vettek részt.

A rámalláhi felvonulást egy tucat, arcát eltakaró férfi vezette, akik több lövést is leadtak a levegőbe. Hasonló meneteket terveztek a napokban Ciszjordánia-szerte. Az 1959-ben mozgalomként alakult, majd 1965-től politikai pártként működő Fatahot Jasszer Arafat néhai palesztin vezető alapította.

A szervezet évtizedeken át az Izraellel szembeni fegyveres harc fő ereje volt a Palesztinai Felszabadítási Szervezeten belül (PFSZ). A Ciszjordánia egyes részeit irányító PFSZ fő ereje, a Fatah és a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász régóta versengenek egymással, hogy ki álljon a palesztin nemzeti ügy élére.

2007-ben a Hamász az uralma alá vonta a Gázai övezetet, s azóta a rivális frakciók kibékítésére irányuló erőfeszítések sorra kudarcot vallottak. Emellett a palesztin–izraeli békefolyamat is megfeneklett, kevés reményt hagyva egy önálló palesztin állam létrehozására.

Abbász és a Fatah is sokat vesztett népszerűségéből, mert egyrészt nem sikerült elérni az önálló állam létrehozását, másrészt nem sikerült rendezni a viszonyát a Hamásszal.

Magyar Nemzet

 

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑