Cadmus fordítás Cadmus

Fenyegetve érzik magukat a jeruzsálemi keresztények

2018. 02. 26.

Szokatlan lépésként tegnap a Jeruzsálemben található, a kereszténység legszentebb helyének tartott Szent Sír-bazilika fölött fennhatóságot gyakorló keresztény egyházi vezetők bezárták a Golgota feltételezett helyszínére épült templom kapuit, hogy így tiltakozzanak az új adó és az izraeli törvénykezés ellen, amely lehetővé teszi, hogy elkobozzanak bizonyos egyházi földeket.

Az évente több millió turistát vonzó szent helyet irányító hat keresztény felekezet – vagyis a római katolikusok, az örmény ortodoxok, a görögkeletiek, a szír keresztények, a koptok és az etióp keresztények – ugyanis úgy érzik, hogy Izrael állam szisztematikus és mindeddig példátlan mértékű támadást indított a keresztények ellen a Szentföldön.

Az első három, a területek felett valódi hatalommal és befolyással bíró felekezet vezetői a minap panaszt is tettek a jeruzsálemi városi önkormányzat azon terve ellen, amelynek célja, hogy módosítsa a vallási adómentességet, szerintük ugyanis ez egy egyértelmű kísérlet a keresztények jeruzsálemi jelenlétének gyengítésére.

A tegnap közzétett nyilatkozatukban a felekezet vezetői azt állítják továbbá, hogy a javaslat elfogadása, amely egyre előrehaladottabb állapotban van a miniszteri bizottságok előtt, konkrétan lehetővé tenné az egyházi földek kisajátítását. – Ez az ahhoz hasonló törvényekre emlékeztet minket, amelyeket Európa sötét időiben alkalmaztak a zsidók ellen – áll a közleményükben.

Mivel a szent hely naponta zarándokok ezreit vonzza a világ minden tájáról, 1900 óta nem volt példa arra, hogy politikai okokból bezárták volna: akkor a bazilika óriási faajtóinak zárva maradása az ellen volt hivatott tiltakozni, hogy zsidó telepeseket költöztettek a szent helyhez közel lévő keresztény menedékházba.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑