Cadmus fordítás Cadmus

Ferenc pápa arra buzdította a mianmari hadsereget, hogy térjen vissza a demokrácia útjára

Ferenc pápa hétfőn felszólította a mianmari hadsereg vezetőit, hogy engedjék szabadon a politikai foglyokat, és térjenek vissza a demokrácia útjára.

A katolikus egyházfő a Vatikánhoz akkreditált diplomatákhoz intézett éves beszédében együttérzéséről biztosította a délkelet-ázsiai ország lakóit. Ferenc pápa 2017-ben járt Mianmarban.

A világ állapotáról, a legnagyobb globális konfliktusokról és vitatémákról szóló beszédét 88 nagykövet, köztük a magyar szentszéki nagykövet hallgatta az audiencia helyszínén az óvintézkedések betartása mellett.

Ferenc pápa egyúttal felszólította a kormányokat: ragadják meg a koronavírus-járvány nyújtotta forradalmi lehetőséget egy gazdaságilag és környezetvédelmileg kevésbé kizsákmányoló világ megteremtésére, ahol mindenkinek joga van az alapvető egészségügyi ellátáshoz.

A katolikus egyházfő arra buzdította a világ országait: csatlakozzanak a globális vakcinaelosztó kezdeményezésekhez, és biztosítsák, hogy a szegények is hozzáférhessenek az oltóanyaghoz.

Ferenc pápa elképzelése szerint az új gazdaság “életet hoz a halál helyett, befogadó, nem pedig kirekesztő, emberi, nem elembertelenítő, és törődik a környezettel, nem megrabolja azt”.

A katolikus egyházfő szót emelt a tíz éve kezdődött szíriai polgárháború végéért, üdvözölte az Új START-egyezmény meghosszabbítását, és megjegyezte: a lefegyverzést a hagyományos és a vegyi fegyverekre is ki kellene terjeszteni.

Emellett szorgalmazta a migránsok és menekültek aktívabb védelmét. Jelezte: az ENSZ erőfeszítései ellenére a világ több szegletében továbbra is problémás a menekültek helyzete. A pápa szerint új európai uniós megállapodásra lenne szükség a migráció szabályozása érdekében.

A katolikus egyházfő egyúttal megerősítette, hogy március elején egy apostoli misszió keretében Irakba utazna.
“Az utazások kedvező alkalmat jelentenek arra, hogy a párbeszéd jegyében ápoljuk kapcsolatainkat más vallásokkal” – mondta.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑