Ferenc pápa Bagdadban megemlékezett az ottani keresztények ellen elkövetett merénylet áldozatairól

Ferenc pápa iraki látogatása első napján megemlékezett az ottani keresztények ellen elkövetett egyik legszörnyűbb terrortámadás áldozatairól, és kijelentette: a haláluk megmutatta, hogy az erőszak összeegyeztethetetlen az igazi vallási tanítással.

A katolikus egyházfőt énekléssel és virágfüzérekkel fogadták a Miasszonyunkról elnevezett szír katolikus székesegyházban, ahol a hívőkön kívül püspökökkel, papokkal és szerzetesekkel is találkozott.

A legnagyobb bagdadi keresztény templom ellen 2010. október 31-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet intézett támadást. Az 58 halálos áldozat közül 48-an katolikusok voltak. A Vatikánban mérlegelik a boldoggá avatásukat “mártírként”. Az oltárt, ahol Ferenc pápa beszélt, az ő fényképük díszítette.

A pápa arra kérte a háborút és az üldöztetést elszenvedő iraki katolikusokat, hogy tartsanak ki, mert bár a közösségük “kicsi, mint a mustármag”, mégis gazdagítja az egész társadalmat. Az iraki népet arra buzdította, hogy vallási kisebbségeikre “értékes erőforrásként” tekintsenek.

A templomot több száz fős, egyenruhás és felfegyverzett őrség biztosította. Az egyházfőt előzőleg Száleh Barhám iraki elnök fogadta az államfői palotában, és azt mondta, hogy a látogatása alkalmat ad a keresztények és muzulmánok kapcsolatainak a javítására, és az értékét “megkettőzte” az, hogy a koronavírus-járvány és a biztonsági aggodalmak ellenére sort kerített rá.

Az elnök kijelentette, hogy “a Keletet nem lehet elképzelni keresztények nélkül”. A találkozón más iraki vezetők is jelen voltak. Pápa most jár először Irakban.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑