Cadmus fordítás Cadmus

Ferenc pápa Bagdadban megemlékezett az ottani keresztények ellen elkövetett merénylet áldozatairól

2021. 03. 05.

Ferenc pápa iraki látogatása első napján megemlékezett az ottani keresztények ellen elkövetett egyik legszörnyűbb terrortámadás áldozatairól, és kijelentette: a haláluk megmutatta, hogy az erőszak összeegyeztethetetlen az igazi vallási tanítással.

A katolikus egyházfőt énekléssel és virágfüzérekkel fogadták a Miasszonyunkról elnevezett szír katolikus székesegyházban, ahol a hívőkön kívül püspökökkel, papokkal és szerzetesekkel is találkozott.

A legnagyobb bagdadi keresztény templom ellen 2010. október 31-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet intézett támadást. Az 58 halálos áldozat közül 48-an katolikusok voltak. A Vatikánban mérlegelik a boldoggá avatásukat “mártírként”. Az oltárt, ahol Ferenc pápa beszélt, az ő fényképük díszítette.

A pápa arra kérte a háborút és az üldöztetést elszenvedő iraki katolikusokat, hogy tartsanak ki, mert bár a közösségük “kicsi, mint a mustármag”, mégis gazdagítja az egész társadalmat. Az iraki népet arra buzdította, hogy vallási kisebbségeikre “értékes erőforrásként” tekintsenek.

A templomot több száz fős, egyenruhás és felfegyverzett őrség biztosította. Az egyházfőt előzőleg Száleh Barhám iraki elnök fogadta az államfői palotában, és azt mondta, hogy a látogatása alkalmat ad a keresztények és muzulmánok kapcsolatainak a javítására, és az értékét “megkettőzte” az, hogy a koronavírus-járvány és a biztonsági aggodalmak ellenére sort kerített rá.

Az elnök kijelentette, hogy “a Keletet nem lehet elképzelni keresztények nélkül”. A találkozón más iraki vezetők is jelen voltak. Pápa most jár először Irakban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑