Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Feszült hangulatban kezdődött meg az elnök- és parlamenti választás Ugandában

2021. 01. 14.

Feszült hangulatban, fokozott biztonsági intézkedések és az internetszolgáltatás leállítása mellett kezdődött meg a szavazás Ugandában csütörtökön az elnök- és parlamenti választáson egy olyan kampányidőszak után, amelyben több ellenzéki tüntetést brutálisan elfojtottak a hatóságok.

A hivatalban lévő Yoweri Museveni államfővel szemben tíz másik elnökjelölt méri össze erejét. Bobi Wine, a reggae-sztárból lett elnökjelölt a legnépszerűbb közülük.

A Reuters hírügynökség tudósítójának tapasztalata szerint a fővárosban, Kampalában néhány szavazókörben egy-másfél órás csúszással indult meg a voksolás, mert a szavazólapok késve érkeztek meg. Volt ahol több mint két órával a tervezett nyitás után sem tudtak még szavazni az emberek, ott kígyózó sorok kezdtek kialakulni.

A csaknem 46 milliós kelet-afrikai országban szerda óta nem működik az internet, miután a hatóságok felszólították a szolgáltatókat, hogy blokkolják a világháló elérését – közölte Uganda legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a dél-afrikai MTN Csoport.

A 38 éves Bobi Wine jelöltségében sok fiatal ugandai bízik, akik úgy vélik, a 76 éves Museveni – aki már 1986 óta vezeti Ugandát, és immár ötödik mandátumát tölti – képtelen megfelelően kezelni a munkanélküliség és az egyre duzzadó államadósság problémáját.

Museveni a kora miatt nem is indulhatott volna már a 2021-es választáson, de a parlament 2017-ben – az ellenzék heves tiltakozása ellenére – alkotmánymódosítással eltörölte az államfőre vonatkozó 75 éves felső korhatárt. Így akár 2030-ig is hatalmon maradhat.

Elemzők szerint az energikus Wine népszerűsége ellenére a hivatalban levő elnöknek van esélye a győzelemre a csütörtöki választáson.

Ugandában több ellenzéki tüntetést tartottak a kampányidőszakban, és csak novemberben legalább 54 tiltakozó vesztette életét a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban. Ellenzéki jelölteket és támogatóikat, illetve a kampánystábok tagjait rendszeresen őrizetbe vették a hatóságok.

Az állam sokszor hivatkozott a koronavírus-járványra, de az ellenzék szerint ez csak ürügy volt a kormányzattal szembeni megmozdulások elfojtására.

Az ellenzéki elnökjelöltek korábban arra figyelmeztettek, hogy tudható, hogy Musevenitől nem idegen a választási csalás. Wine arra biztatta híveit, hogy telefonjukkal dokumentálják a voksolás folyamatát, és fotózzák le a szavazólapjukat, amelyet aztán feltölthetnek egy “U Vote” nevű alkalmazásba.

Kedden az ugandai hatóságok letiltották az összes közösségi médiumot és üzenetküldő alkalmazást. Museveni elnézést kért a lépés miatt, de azt állította, hogy nincs más választása, miután a Facebook eltávolított néhány olyan profilt, amely az ő pártját támogatta.

A választás első részeredményei szombat estig várhatók.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑