Cadmus fordítás Cadmus

Fogolycserében állapodott meg a Al-Hadi erői a húszikkal

Fogolycserében állapodott meg a megbuktatott  jemeni elnök Mansour Al-Hadi erői a húszi lázadókkal – jelentette vasárnapra virradóra az al-Hadasz televízió.

A híradás szerint az ENSZ védnökség alatt, az úgynevezett stockholmi rendezési folyamat keretében folytatott tárgyalásokon jutottak megállapodásra, amely szerint 1081 foglyot – 681 húszit és a kormányerőket támogató 400 fegyverest – engednek szabadon.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A jemeni felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

A 2018 decemberében Stockholmban tartott egyeztetéseken a kormány és húszik képviselői több megállapodást írtak alá, köztük a tűzszünet kihirdetéséről, fegyvereseik kivonásáról a nagyvárosokból, illetve a fogolycserét célzó tárgyalások megkezdéséről.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑