Fokozódott a nők elleni erőszak Pakisztánban a korlátozások bevezetése óta

Fokozódott a nők elleni erőszak mértéke Pakisztánban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások bevezetése óta – közölték kormányzati források és civil aktivisták szerdán.

A statisztikák szerint a március 23-án életbe léptetett korlátozások óta több nő vált gyilkosság, kínzás és szexuális bántalmazás áldozatává, azóta dupla annyian hívják a segélyvonalakat is.

Az ország legkonzervatívabb térségének számító északnyugat-pakisztáni Hiber Pakhtunkva tartományban áprilisban 380 bejelentést kaptak nők elleni erőszakról, míg márciusban ez a szám 140 volt. Nőtt az úgynevezett becsületgyilkosságok és az otthoni erőszak száma is.

Pakisztán tavaly a washingtoni Georgetown Egyetem nők helyzetét vizsgáló indexén (WPS) 167 országból a 164. helyet kapta, csupán Szíriát, Afganisztánt és Jement előzte meg.

Eközben kedden Pakisztán síita muszlim közössége bejelentette, hogy csütörtökön és pénteken országszerte megemlékezéseket tartanak a síiták egyik legtiszteltebb mártírjának a halála alkalmából.

A pakisztáni kormány április döntése engedélyezte a mecsetek ramadáni nyitva tartását, elemzők szerint pedig a síita klérus e döntés nyomán határozta el, hogy a járvány ellenére is megrendezik a hagyományos megemlékezéseket. A szervezők leszögezték, hogy a megemlékezéseken – amelyekre több ezer embert várnak – ügyelnek majd a fizikai távolságtartásra, a résztvevők közt pedig szájmaszkokat és fertőtlenítőket osztanak szét.
Pakisztánban márciusban a Tablígi Dzsamáat nevű iszlám szervezet nagygyűlése során több ezren fertőződtek meg a vírussal.

Az országban jelenleg több mint 32 ezer igazolt fertőzött van, közülük 733 ember halt bele a betegségbe. A múlt héten nagyjából 10 ezer új fertőzést jelentettek. Szakértők nem zárják ki a járvány május közepi tetőzését.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑