Cadmus fordítás Cadmus

Fokozott készültség mellett kezdődik meg a volt pakisztáni kormányfő bírósági tárgyalása

2023. 03. 18.

Fokozott készültséget rendeltek el a pakisztáni fővárosban Imran Hán volt kormányfő szombati bírósági meghallgatása miatt; a rendőrség Hán távollétében behatolt az egykori miniszterelnök lahori rezidenciájába.

Az iszlámábádi rendőrség a város egy részét lezárta, emellett több ezer rendőrtisztet rendeltek ki a volt kormányfő támogatóinak tiltakozására készülve.

A volt miniszterelnök múlt héten a bírósági idézés ellenére nem jelent meg az iszlámábádi törvényszék előtt az ellene folyó korrupciós bírósági eljárásban, és ezzel egy hétig sikerült elkerülnie letartóztatását.

A szombati meghallgatásra készülve a bíróság környékén lakókat arra kérték, lehetőleg ne hagyják el otthonaikat. A gyülekezést és politikai tevékenységeket átmenetileg megtiltották, a fővárosba behajtó autókat pedig folyamatosan ellenőrzik.

Ahbar Naszír iszlámábádi rendőrfőnök nyilatkozata szerint a kirendelt biztonsági erőkkel biztosítják, hogy “nem éri fenyegetés (Hán) életét”.

Hán nem sokkal a tárgyalás kezdete előtt a Twitter-oldalán írta meg, hogy távollétében a rendőrség behatolt lahori otthonába, ahol a felesége tartózkodott.

A bíróságra érkezve a biztonsági készültség ellenére nagy támogatói tömeg fogadta az egykori miniszterelnököt.

A Reuters hírügynökségnek még az otthonában adott, szombati interjújában a 70 éves politikus elmondta, hogy a biztonság kedvéért bizottságot állított fel a párt élére, amelyre a döntéseket bízza abban az esetben, ha börtönbe jutna. Noha novemberi kampánya során egyszer már rálőttek, elmondása szerint “az életem most még nagyobb veszélyben van, mint akkor volt”. Hozzátette: “félek, hogy országszerte nagyon erős válaszreakciója lenne annak, ha letartóztatnának vagy merényletet követnének el ellenem”.

Hán úgy véli, a jelenlegi vezetés “fenyegetve érzi magát” általa, és szerinte személyes konfliktusokból adódóan a hadseregnek is szerepe volt abban, hogy megdöntsék a hatalmát, noha a katonaság korábban már tagadta ezt az állítást.
Szerdán Hán támogatói a volt kormányfő kelet-pakisztáni lahori rezidenciája előtt csaptak össze a rendőrökkel, amikor a hatóságok ekkor eredménytelenül próbálták letartóztatni a volt miniszterelnököt.

Rendőrségi beszámolók szerint a rezidencia előtt az emberek kövekkel és téglákkal dobálták a rendőrtiszteket, akik könnygázzal igyekeztek feloszlatni a többszáz fős tömeget. A zavargásokban több mint száz rendőr megsebesült, Hán támogatói emellett több más városban, köztük Karacsiban, Iszlámábádban és Ravalpindiben is összecsaptak a hatóságokkal.

A Hán elleni elfogatóparancsot múlt hónapban a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával adták ki, de a keddi események miatt a letartóztatására tett sikertelen kísérlet miatt is felelősségre akarják vonni. A politikust tavaly áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több országos tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑