Cadmus fordítás Cadmus

Föld alatti dróntámaszpontról készült képeket tett közzé az állami tévé Iránban

2022. 05. 30.

Az iráni állami televízió szombaton először sugárzott képeket egy, a légierőhöz tartozó föld alatti dróntámaszpontról a nyugat-iráni Zagrosz-hegységből.

A televízió tudósítója elmondta, hogy több mint száz harci, felderítő és megsemmisítő drón található a Zagrosz-hegység szívében fekvő bázison.

A támaszpont pontos helyét nem árulta el, de azt igen, hogy közel negyven percet repült helikopterrel Kermansah városából, míg odaért.

A bázison Mohamed Bageri iráni vezérkari főnök és Abdurrahím Muszávi, a hadsereg főparancsnoka is jelen volt. Muszávi elmondta: a létesítmény több száz méterrel a föld felszíne alatt helyezkedik el.

A televízió szerint a bázis fegyver-arzenáljának része a Kaman-22-es típusú, 2000 kilométer hatótávolságú stratégiai drón.

Irán még az iraki-iráni háború (1980-88) idején, a nyolcvanas években kezdte el drónprogamját. Bageri aláhúzta, hogy a hadsereg gyorsan fejleszti kapacitásait a program keretén belül, és azon dolgozik, hogy új drónokat hozzon létre különféle célokra.

Muszávi megjegyezte: nem fér kétség hozzá, hogy e téren az iráni hadsereg a legerősebb a térségben.

Az Egyesült Államok és Izrael azzal vádolja Iránt, hogy drónokkal és rakétákkal támadja az amerikai erőket és az Izraelhez köthető hajókat a Perzsa (Arab)-öbölben a térség destabilizálása céljából.

Washington 2021 októberében szankciókkal sújtotta az iráni drónprogramot, megvádolva Teheránt, hogy drónokkal látja el közel-keleti szövetségeseit, például a libanoni Hezbollahot, a jemeni húszi lázadókat és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin szervezetet.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑