Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódik a magyar és a török közmédia együttműködése

2021. 11. 16.

„Nagyon fontos a magyar és a török közmédia együttműködése, a most megújított megállapodásnak a célja a közös műsorgyártás és a hírügynökségek kapcsolatának kiszélesítése” – erről beszélt az MTI beszámolója szerint Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az M1 tévécsatorna hétfő reggeli műsorában.

Papp Dániel a műsorban elmondta: hosszú évekre tekint vissza a magyar és a török közmédia együttműködése, ezt szeretnék kibővíteni a múlt héten Ankarában megújított együttműködési megállapodással, amelyet a TRT török állami médiaszolgáltatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel kötöttek.

A vezérigazgató felidézte: bár már korábban is volt élő kapcsolat a magyar és a török közmédia között, 2013-ban kötöttek egy 2+2 éves együttműködési megállapodást, ennek nyomán többek között kölcsönösen tematikus műsorokat készítettek a magyar és török televízióban.

Az MTVA vezérigazgatója a hírügynökséggel kötött megállapodásról szólva kiemelte: a török hírügynökség szolgáltatásaira száz országból fizetnek elő, 41 országban van irodájuk és 13 nyelven teszik közzé híreiket. Hozzátette: a török hírügynökség szeretne globális hírügynökséggé válni, és ebben a magyar hírügynökség, a magyar közmédia partner tud lenni, képes közép-európai bázisukká válni.

Megjegyezte: Magyarország számára a keleti nyitás és az ázsiai gazdasági kapcsolatok élénkítése miatt fontos, hogy minél több hír jelenjen meg Törökországban és Ázsiában az országról. Jelezte: a törökök kifejezetten érdeklődnek a magyarországi gazdasági, befektetési, turisztikai és kulturális hírek iránt, Magyarország akár turisztikai célországgá is válhat, ezért arról egyeztek meg, hogy felgyorsítják a két hírügynökség közötti hírcsereforgalmat és növelik volumenét.

A megállapodás televízióra vonatkozó részéről Papp Dániel elmondta, szeretnék tovább folytatni az eddigi „kiváló” együttműködést, például újabb tematikus napokkal, és várhatóan több török televíziós hírtartalom, videós anyag jelenik meg majd a magyar közmédiában.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy közös film- vagy televíziós sorozat gyártásával is szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést, a kooprodukció témájával kapcsolatban pedig utalt arra, hogy a közös történelmi múlt miatt vannak olyan személyiségek, akik mindkét országban ismertek. Kiemelte: a magyar nézők szeretik a török produkciókat, példaként pedig a Duna Televízióban futó Isztambuli menyasszony című sorozatot hozta fel.

Az eredeti írást itt olvashatják el.

Forrás: Media1.hu

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑