Folytatódik az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzése

Tovább folytatják az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, és jelentést tesznek minden számottevő fejleményről – közölte a bécsi székhelyű szervezet hétfőn.

„A NAÜ ellenőrei folytatni fogják a helyzet monitorozását az országban. Az ügynökség időben tájékoztatni fogja tagállamait mindenfajta fejleményről” – írták a közleményben.

A teheráni kormány vasárnap bejelentette, hogy nem teljesíti a továbbiakban a 2015-ben kötött nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségeit, de fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Josep Borrell: az Iránnal kötött nukleáris megállapodás betartása ma fontosabb, mint valaha
Az iráni nukleáris programról szóló megállapodás végrehajtása mindegyik fél részéről a mostani helyzetben még fontosabb, mint valaha a regionális stabilitás és a globális biztonság érdekében – közölte hétfőn a Twitter közösségi portálon az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell arra válaszul írta ezt, hogy a teheráni kormány előző napi döntése szerint Irán nem korlátozza többé atomprogramját, és a továbbiakban nem teljesíti a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

Borrell hozzátette: nagyon sajnálja, hogy Irán így döntött, de a kialakult helyzetben továbbra is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legközelebbi jelentésére fognak majd támaszkodni, mielőtt lépéseket tennének az ügyben.

Az uniós diplomácia irányítója sajtóközleményében beszámolt az iráni külügyminiszterrel, Mohamed Dzsavád Zaríffal folytatott telefonbeszélgetéséről is, amelyben arra szólította fel Iránt, hogy gondosan mérlegeljen a kialakult helyzetben, a feszültség további fokozódásának elkerülése érdekében.

A főképviselő hangsúlyozza, hogy az EU elkötelezett, hogy hozzájáruljon a térségben kialakult feszültség csökkentéséhez.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑