Folytatódtak a tüntetések a bagdadi amerikai nagykövetségnél

Folytatódtak a tüntetések szerdán az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségénél: a tiltakozók amerikai zászlókat égettek és kövekkel dobálták a nagykövetséget, az épületet őrző amerikai tengerészgyalogosok könnygázzal válaszoltak.

Az amerikai képviselet épületegyüttese elleni erőszakos tüntetés kedden kezdődött, válaszul arra, hogy az Irakban állomásozó amerikai haderő légicsapásokat mért a Kataib Hezbollah nevű milícia öt iraki és szíriai létesítményére, és a támadásokban a milícia 25 tagja meghalt, további 55-en pedig megsebesültek.

A Kataib Hezbollah az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű síita fegyveres erő tagjaként működik, és a légicsapásokat az amerikai hadsereg válasznak szánta arra, hogy múlt pénteken az iraki Kirkuk melletti katonai bázison rakétatámadás áldozatává vált egy szerződéses alkalmazottja, négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja pedig megsebesült.

Az amerikai megtorlást szerdán elítélte Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is. „Az iráni kormány, a nemzet és én határozottan elítéljük az Egyesült Államok rosszindulatát” – közölte a Twitter mikroblog portálon Hamenei.

Donald Trump kedden Iránt vádolta a nagykövetség elleni tüntetés irányításával, Irán ugyanakkor visszautasította a vádat. Az iráni támogatású milíciák vezette tüntetések új fordulatot jelentenek a Közép-Keleten Teherán és Washington által vívott árnyékháborúban.

Donald Trump amerikai elnök, aki 2020-ban indulni akar újraválasztásáért, Irán elleni megtorlással fenyegetett, majd később kijelentette, hogy nem kíván háborúba lépni – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség, amely szerint a tiltakozások felvetik a folyamatos amerikai katonai jelenlét okozta bizonytalanság kérdését is Irakban.

Kedden a tüntetők megrohamozták az amerikai nagykövetséget – felgyújtották az egyik őrházat és egy helyen áttörték a külső kerítést -, de nem sikerült bejutniuk az épületegyüttesbe. A tüntetők az éjszakát a nagykövetség falain kívül felállított sátrakban töltötték. Szemtanúk szerint szerda reggel élelmiszereket, főzőedényeket és matracokat szállítottak a táborba, ami arra enged következtetni, hogy a tüntetők a megmozdulás folytatására készülnek.

Magas rangú amerikai katonatisztek megpróbálták távozásra bírni a nagykövetségnél gyülekezőket, de sikertelenül. Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol az iraki vezetőkre, hogy garantálja az amerikai képviselet személyzetének biztonságát.

Nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint Kuvaitból 750 fős amerikai katonai erősítést küldenek a bagdadi nagykövetség védelmére. A következő napokban akár 4 ezer főnyi erősítést is felvonultathatnak a térségben, ahol jelenleg 14 ezer amerikai katona állomásozik.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑