Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Folytatódtak az iszlámellenes tüntetés miatt kitört zavargások Svédországban

2022. 04. 18.

Erőszakba torkollott egy dán bevándorlásellenes politikus által tartott nyilvános koránégetés. Dél-Svédországban szombaton ismét zavargások törtek ki, mivel egy iszlámellenes szélsőjobboldali párt Korán-égetéseket tervez – írja a Guardianre hivtatkozva a Mandiner.

A rendőrség szerint mintegy 100 fiatal gyűlt össze, köveket dobáltak, autókat, gumiabroncsokat és kukákat gyújtottak fel, és úttorlaszokat emeltek Landskrona városában, ahonnan a hatóságok a mintegy 45 kilométerre délre fekvő Malmöbe helyezték át a dán Stram Kurs párt demonstrációját.

A rendőrség szerint Landskronában szombat éjjelre helyreállt a rend, de a helyzet továbbra is feszült maradt. A tiltakozások során nem történt személyi sérülés.

Többeket őrizetbe vettek a vasárnapi erőszakos megmozdulásokat követően

Huszonhat embert őrizetbe vettek Svédország két városában azt követően, hogy vasárnap erőszakos összecsapások törtek ki a rendfenntartó erők és a tüntetők között, akik egy radikális csoportosulás tervezett gyűlése ellen tiltakoztak, amely a Koránt akarta

elégetni – írta meg az MTI.

A hatóságok hétfői közlése szerint az éjszaka nyugodt volt a vasárnapi zavargások után Norrköpingben, egy olyan területen, ahol nagyszámú a muszlim lakosság. A rendőrség nyolc embert vett őrizetbe erőszakos zavargás gyanújával  – áll a rendőrség közleményében.

A közeli Linköpingben, ahol szintén zavargások törtek ki, 18 embert vettek őrizetbe.

Mindkét városban vasárnap, négy napon belül másodszor törtek ki összecsapások, amelyek során többek között kövekkel dobálták meg a rendőröket és autókat törtek össze. A dán-svéd állampolgárságú Rasmus Paludan vezette Kemény vonal nevű, bevándorlás- és iszlámellenes csoport gyűlése ellen már csütörtökön is tüntetők tiltakoztak.

Vasárnap ismét tüntettek, hogy felszólaljanak a további tervezett gyűlések ellen, amelyekről Paludan végül lemondott. Norrköpingben a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, amelyek három embert megsebesítettek.

Paludan, akit Dániában fajgyűlölő sértegetésért már elítéltek, az elmúlt napokban körutat tett Svédországban, ahol olyan városrészeket keresett fel, ahol nagyszámú muszlim lakosság él, hogy elégesse a Koránt, és ez erőszakos megmozdulásokat váltott ki.

Malmőben, ahol szombaton Koránt égetett, vasárnap este már másodszor törtek ki zavargások, egyebek között tűz ütött ki egy iskolában.

Paludan gyűlései, amelyeken a Koránt égeti, tiltakozásokhoz vezettek az arab világban. Az iraki külügyminisztérium, amely behívatta a bagdadi svéd ügyvivőt, a muszlimok érzéseit provokáló és a számukra szent dolgokat sértő cselekedetnek nevezte ezeket a gyűléseket.

Szaúd-Arábia elítélte egyes szélsőségesek svédországi akcióit és a muszlimok elleni provokációikat – közölte az ország hivatalos hírügynöksége, a SAP.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑