Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódtak az összecsapások Kasmírban

2019. 03. 02.

Folytatódtak az összecsapások Pakisztán és India között szombaton a vitatott hovatartozású Kasmírban, négy civil meghalt, négy megsebesült – közölték helyi tisztviselők.

A harcok szombat hajnalban újultak ki. Pakisztáni részről ágyúzták Kasmír India ellenőrzése alatt álló területét, közvetlenül az elválasztó vonal mentén fekvő Puncs régióban. Két gyerek és az anyjuk meghalt, az apa megsebesült.

Ezzel egy időben Umar Azam, a pakisztáni felügyelet álló Kasmír kormányzatának tisztviselője arról számolt be, hogy az indiai csapatok nehéztüzérsége lőtte a vonal menti településeket. Egy gyermek meghalt, három megsebesült. Az ágyúzásban számos épület romba dőlt.

Mindkét ország a másik felet vádolta az összecsapás kezdeményezésével.

Előző nap, pénteken Pakisztán átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő. Iszlámábád jelezte: békülési gesztusnak szánja az átadást, a kasmíri feszültségeket enyhítendő.

Előtte a héten kiéleződött a feszültség India és Pakisztán között a vitatott kasmíri térségben. India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében.

A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑