Cadmus fordítás Cadmus

Fotókiállítás mutatja be 2800 éves Jerevánt Budapesten

2018. 09. 29.

Fotókiállítás mutatja be a fennállásának 2800. évét ünneplő örmény fővárost, Jerevánt a budapesti Köki Terminál bevásárlóközpontban.

Az Ararát-hegység északkeleti részén, a Hrazdan-folyó völgyében fekvő Jereván a kaukázusi régió egyik legfontosabb ipari, kulturális és tudományos központja, amelyet időszámításunk előtt 782-ben alapított a térséget elfoglaló I. Argisti urartui király az Erebuni nevű erőd felépítésével – olvasható a Örmény Kulturális Központ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az urartui fennhatóság alatt öntözőcsatornák és víztározók épültek, majd az időszámításunk előtti 6-4. században Erebuni a perzsa Akhaimenida birodalom korában is fontos erődítménynek számított. Az örmények 301-ben vették fel a kereszténységet, és az 5. században épült fel Jereván első temploma, az 1931-ben lerombolt Péter-Pál templom.

A fotókiállítás mellett az augusztustól tartó nemzetközi örménydiaszpóra-fesztivál keretében több más program is várja az érdeklődőket november végéig. Október 6-án Veszprémben az Urartu Örmény Színház mutatja be legújabb, Hotel Yerevan, avagy egy örmény mindent tud című előadását, november 24-én pedig Debrecenben rendeznek szőnyegkiállítást.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑