Cadmus fordítás Cadmus

Francia muzulmán szervezetek elítélték a francia termékek bojkottját

2020. 11. 03.

Három francia nagymecset és több muzulmán szervezet közös közleményben ítélte el hétfőn a szerintük indokolatlan felhívásokat a francia termékek bojkottjára, a terrorizmust, valamint “mindazokat, akik politikai célokra használják fel az iszlámot”.

“Vannak pillanatok, amikor szolidárisnak kell lennünk a hazánkkal, amely hetek óta indokolatlan támadásoknak van kitéve” – fogalmaznak a francia muzulmán vezetők, emlékeztetve arra, hogy a francia törvények “nagyon széles teret biztosítanak a szólásszabadságnak és szavatolják annak elvét, hogy lehet hinni vagy nem hinni”.

A közleményt Párizs, Lyon és La Réunion sziget nagymecsete, valamint több franciaországi muzulmán szervezet adta ki közösen.

A szöveg elítéli a muzulmán világban a francia termékek bojkottját szorgalmazó felhívásokat, “mindazokat, akik politikai, diplomáciai vagy pénzügyi célokra használják fel az iszlámot”, illetve a “terrorizmust és az erőszak minden formáját, amely a vallásunk nevében beszél”, továbbá a “külföldi vezetők általi felhívásokat emberölésre”.

Hétfőn már a harmadik tömegtüntetés volt Franciaország ellen a többségében muszlimok lakta, 160 milliós Bangladesben.

A tiltakozó megmozdulásokat az váltotta ki, hogy Emmanuel Macron elnök védelmébe vette a Mohamed-karikatúrák közlésének jogát, miután október közepén egy iszlamista támadó Párizs közelében lefejezett egy középiskolai tanárt, aki óráján a diákjainak megmutatta a rajzokat. Tiltakozások voltak Pakisztánban, Maliban és más muzulmán országokban is.

Macron az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában a hét végén úgy fogalmazott, megérti, hogy a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot, és neki az is feladata, hogy megvédje a szólásszabadságot Franciaországban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑