Cadmus fordítás Cadmus

Franciaország bírálta az ujgurok “intézményesített elnyomását” Kínában

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter bírálta az ujgurok “intézményesített elnyomását” Kínában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt szerdán.

A tárcavezető elmondta, hogy olyan tanúvallomásokat és dokumentumokat kaptak a többségében muszlim vallású kisebbségnek otthont adó Hszincsiang tartományból, amelyek kiterjedt, intézményesített elnyomás és megfigyelés jelenlétét igazolják.

Le Drian egyúttal elmondta, hogy az Iránban bebörtönzött ügyvédnő, Naszrín Szotudeh sorsa miatt is aggódik. Emellett követelte Fariba Adelkhah francia-iráni kutató szabadon bocsátását.

Bizonyos országok, köztük Irán, úgy gondolják, hogy az akadémiai szabadságjogokat, a kutatás, az oktatás, a publikálás szabadságát túszejtéshez hasonlító módszerekkel kell korlátozni – mondta a francia külügyminiszter.

A kutatót – aki a síita vallás és a forradalom utáni Irán történetének szakértője – 2019. június 5-én fogták el Teheránban. 2020 májusában öt év börtönre ítélték az iráni nemzetbiztonság elleni összeesküvés vádjával. A tudós az iszlám köztársaság politikai rendszere elleni propaganda terjesztése miatt korábban egy évet kapott. Adelkhah 2020. október 3-án elhagyhatta a börtönt, és azóta házi őrizetben van.

Szotudeht 2018-ban államellenes propaganda miatt 33 év börtönbüntetésre és 148 korbácsütésre ítélték. Büntetéséből legalább tizenkét évet kell letöltenie. Azért került rács mögé, mert olyan nőket védett, akik a fejkendő kötelező viselése ellen tüntettek.

Az ügyvédnő az elmúlt időszakban egészségügyi okok miatt kétszer is elhagyhatta a börtönt: november 7-e és december 2-a, valamint január 8-a és 20-a között. Első kimenője alatt elkapta a koronavírust.
Csen Hszü kínai nagykövet elutasította a nyugati országok Kínával szemben az ujgurok, Tibet, illetve Hongkong kapcsán megfogalmazott bírálatait.

A kínai diplomata szerint Nagy-Britannia, Németország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok rágalmazzák Kínát, beavatkozva az ország belügyeibe. “Határozottan ellenezzük és kategorikusan elutasítjuk ezeket a próbálkozásokat” – hangsúlyozta Csen Hszü.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden a testületben felszólította Kínát, hogy engedélyezze Michele Bacheletnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának a látogatását Hszicsiangban, ahol a kínai vezetés “a szélsőségesség elleni harcra hivatkozva” átnevelő táborokba küldi az ujgurokat. Azt is kérte Pekingtől, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus elveket és a jogállamiságot Hongkongban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑