Cadmus fordítás Cadmus

Franciaország gyerekeket és anyákat szállított haza szíriai dzsihadista fogolytáborokból

2022. 07. 07.

Franciaország hazaszállított Szíriából a korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozott 16 francia nőt és 35 gyereket, akik a terrorszervezet 2019-es bukása óta kurdok által ellenőrzött dzsihadista fogolytáborokban voltak – jelentette be kedden a francia külügyminisztérium.

Civil szervezetek évek óta kérik a kormánytól, hogy ne egyesével, hanem valamennyi francia dzsihadista gyerekét telepítse haza a táborokból, ahol szerintük elfogadhatatlanok a higiénikus körülmények. Ez az első alkalom, hogy nem egy-egy gyereket, hanem egy nagyobb csoportot anyákkal együtt szállított haza a kormány.

A közlemény szerint a 35 francia állampolgárságú kiskorú, akik Szíria északkeleti részén található táborokban voltak, már hazatértek Franciaországba, s velük 16 anyát is hazaszállítottak ugyanezen táborokból. Az anyákat a repülőtéren őrizetbe vették, és bíróság elé kerülnek, a gyerekeket az állami gyermekvédelmi intézmények vették gondozásba.

A terrorelhárítási ügyészség azt közölte, hogy a 35 gyerek közül hétnek már nem élnek a szülei. A 16 anya 22 és 39 év közötti, négynek a gyerekét már korábban hazaszállították, 12-en a gyermekeik kíséretében jöttek haza. Valamennyien francia állampolgárságúak, kivéve két nőt, nekik viszont francia állampolgárságúak a gyerekeik – jelezte az ügyészség.

A hazaszállítás hírét üdvözölte a Collectif des familles unies (Egyesített családok kollektívája) elnevezésű civil szervezet, amely a közelmúltban arra kérte Emmanuel Macron államfőt, hogy második mandátumát kezdje azzal, hogy “valamennyi francia gyereket” hazahoz Szíriából.

Közleménye szerint a szervezet azt reméli, hogy ez a repatriálás a végét jelenti annak a politikának, amely külön-külön vizsgált meg minden esetet, és “válogatott a gyerekek között, szétválasztva testvéreket, elragadva őket az anyjuktól”.

“Ez az első alkalom, hogy Franciaország hazaszállít gyerekeket anyjukkal együtt szíriai fogolytáborokból, s ez az első akció az évek óta tartó embertelen politika befejezését kell, hogy jelentse” – írta a szervezet, amely azt kéri a kormánytól, hogy ezen a nyáron minden gyereket és anyját hozzon el Szíriából.

A kedden megérkezett 35 gyermeken kívül Franciaország 2016 óta eddig 126 olyan kiskorút szállított haza, akiknek a francia állampolgárságú szülei csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A szíriai dzsihadista táborokban még több mint 140 francia gyereket és hatvan anyát tartanak fogva.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑