Cadmus fordítás Cadmus

Franciaország mégsem ad hajókat a líbiai haditengerészetnek

2019. 12. 03.

Franciaország a Líbiában uralkodó helyzetre hivatkozva nem szállítja le a líbiai haditengerészetnek azt a hat hajót, amelyre még februárban tett ígéretet, s amely döntést akkor élesen bírálták civil szervezetek – erősítette meg hétfőn a francia védelmi tárca.

Florence Parly védelmi miniszter februárban jelentette be, hogy hat hajót szállítanak a líbiai haditengerészetnek az illegális bevándorlás elleni erőfeszítéseihez nyújtott francia támogatás jegyében.

„Jóllehet az átadást Líbiának egy időben terveztük, a miniszter végül úgy határozott, hogy ennek az országnak nem szállítjuk le a hajókat” – írta november 26-i keltezésű levelében a védelmi minisztérium a párizsi fellebbviteli bíróságnak, amelytől nyolc civil szervezet kérte a szállítás megakadályozását arra hivatkozva, hogy a Líbiából menekülő elfogott migránsokat olyan befogadó központokban tartják fogva, amelyekben méltatlanok az életkörülmények.

Az AFP francia hírügynökség által idézett levélben a tárca szerint a Líbiában uralkodó helyzet nem teszi lehetővé a hajók átadását.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

„Üdvözöljük a visszalépést a kezdeményezéstől, amely Franciaországot a menekültek és a migránsok ellen Líbiában elkövetett bűntettek hivatalos bűnrészesévé tette volna ” – írta közös közleményében az a nyolc civil szervezet, amely a bíróságon támadta meg a francia védelmi tárcát.

A szervezetek azt kérik Párizstól, hogy szigorú feltételeket szabjon minden kétoldalú és európai együttműködéshez Líbiának annak érdekében, hogy a migránsok jogait és biztonságát szavatolják és tiszteletben tartsák.

A francia védelmi minisztérium a bírósághoz írt levelében a civil szervezetek kérelemét megalapozatlannak tartja, s azt írja, hogy a hajók átadásának egyetlen célja a líbiai állam segítése lett volna a jogállamiság megerősítésében és a nemzeti tengerészet katonai képességeinek újraépítésében. Azaz a tárca szerint nincsen semmilyen kapcsolat a hajók átadásának törlése és a migránsok védelme között, amit a civil szervezetek kérése indokolt volna.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑