Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Frontex: Emelkedhet az illegális határátlépők száma

2016. 08. 30.

Továbbra is nagy migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra az uniós külső határok védelmét ellátó Frontex vezérigazgatója szerint, miközben az uniós vezetők továbbra is a keresik a megoldást a bevándorlási hullámra. Angela Merkel decemberben jelentheti be, hogy újra megpályázza-e a német kancellári posztot.

Az Európai Unió nem tud fejlődni, és a fennmaradása is kétségessé válhat a jövőben, ha nem tudja megoldani a migrációs válságot – jelentette ki Miro Cerar szlovén kormányfő a Delo című szlovén napilapnak adott, tegnap megjelent interjúban. Hozzátette: szerinte Angela Merkel német kancellár is megértette, hogy a nyitott kapuk politikája nem jelent megoldást. „Úgy vélem, a német kancellár is kezdi belátni, hogy a problémát hatékonyabban kell kezelni” – hangsúlyozta, hozzáfűzve: ellenkező esetben az EU nem tud fejlődni, mert nem tud koncentrálni az egyéb kihívásokra.

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes ugyanakkor egy rádióinterjúban úgy vélekedett, az európai konszenzustól való távolodást jelentheti Angela Merkelnek a menekültelosztási kvótát elutasító országokat bíráló nyilatkozata. A politikus kitért Merkel vasárnapi, az ARD televíziónak adott nyilatkozatára, amelyben a német kancellár élesen bírálta azokat az európai országokat, amelyek elzárkóznak muszlim menekültek befogadásától, egyúttal kiállt a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszer mellett is. A lengyel politikus szerint ha Merkel vasárnapi nyilatkozata politikai lépéseket vonna maga után, „távolabbra kerülnénk az egyetértéstől ebben az Európai Unió számára kulcsfontosságú kérdésben”.

A Bild című német lap értesülései szerint Merkel várhatóan pártja, a jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán jelenti majd be, hogy a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson elindul a kormányfői tisztségért. A lap szerint nem kétséges, hogy a politikus a következő ciklusban is kormányfő akar maradni.

Az uniós külső határokon folytatott határigazgatási együttműködésért felelős uniós ügynökség (Frontex) vezérigazgatója közben a Die Welt című lapnak adott interjúban figyelmeztetett: továbbra is nagy migrációs nyomás nehezedik az EU-ra, és ismét emelkedésnek indulhat az illegális határátlépők száma, ha kudarcba fulladna az EU–Törökország menekültügyi megállapodás. Fabrice Leggeri azt is elmondta, hogy a törökországi puccskísérlet óta ugyan érkezett néhány török állampolgár, de nem érzékelhető „említésre méltó hatás”. Kiemelte, hogy az EU–Törökország-megállapodás tavaszi életbe lépése óta Törökország „nagyon jól” együttműködik Görögországgal és az ügynökséggel.

Az optimizmus ellenére több ezer migránst mentettek ki tegnap a Földközi-tengerből az olasz haditengerészet hajói és civil önkéntesek járművei. A műveletek a líbiai partoktól 21 kilométerre, Szabrátha város térségében zajlottak. A mintegy háromezer migráns húsz kisebb fahajón próbált eljutni Olaszországba.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑