Frontex: Jelentősen megnőtt tavaly a Törökországból Európába vándorló migránsok száma

A Törökországból Európába vándorlók száma rendkívüli mértékben megugrott a múlt évben – jelentette ki Fabrice Leggeri, az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója pénteken Brüsszelben, a testület 2019-es migrációs adatait rögzítő jelentésének bemutatására összehívott sajtótájékoztatón.

A Frontex igazgatója szerint a szíriai és afganisztáni viszályoktól menekülők elárasztották Törökországot, majd Görögország felé vették útjukat.

Törökország felől „több mint 82 000 bevándorló próbált belépni Európába engedély nélkül a múlt évben, ami 46 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez képest. Ezért mindenekelőtt a szíriai helyzet okolható. Az afgánok Törökország felé indulásának pedig az instabil afganisztáni körülmények és az iráni hatóságok bevándorlással kapcsolatos reformjai is okai lehetnek ” – mondta el Fabrice Leggeri a jelen lévő újságíróknak.

Az Európai Unió 2016-ban a Törökországgal kötött megállapodás keretében 6 milliárd euróig terjedő támogatást helyezett kilátásba a török kormány részére arra a célra, hogy Ankara feltartóztassa a Görögországba induló migránsokat. Ennek ellenére Görögország keleti szigetein a menekülttáborok súlyos túlzsúfoltságáról számoltak be a helyi hatóságok. A Frontex adatai szerint a Törökországból Görögországba érkezők száma tavaly volt a legmagasabb az egyezmény életbe lépése óta.

A jelentés mindazonáltal azt is megállapította, hogy összességében tavaly hatéves mélypontra süllyedt az illegálisan érkező bevándorlók száma az Európai Unióban. Valamivel több mint 139 ezer embert regisztráltak a tagországok külső határain.

A Frontex-jelentésben az is szerepel, hogy a görög szigetekről az ország szárazföldi részére szállított migránsok egy része folytatta útját a Nyugat-Balkánon keresztül. Ennek megfelelően az év második felében növekedett az érkezők száma a görög-albán, valamint a Szerbia és Magyarország, illetve Horvátország közötti határon is.

Ami az afgánokat illeti, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint több mint félmillió afgán tért vissza hazájába tavaly, nagyrészük Iránból és Pakisztánból. Az Iránból való visszatérések nagy száma részben az iráni gazdaság válságával magyarázható. Az Iránban élő afgánokat rendszerint feketén foglalkoztatják. Az általános gazdasági nehézségek miatt azonban a feketemunka iránti kereslet is csökkent.

Ugyanakkor Afganisztán is magas munkanélküliséggel küzd, nem szólva a gyenge gazdasági fejlődésről és az országot sújtó fegyveres konfliktusról, amely sok embert késztet elvándorlásra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑