Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

FSZB-főnök: Biden nem kapott garanciákat Moszkvától a kijevi útjához

2023. 02. 21.

Az Egyesült Államok értesítette Oroszországot Joe Biden előkészületben lévő kijevi látogatásáról, ám az amerikai elnöknek Moszkva nem adott biztonsági garanciákat – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Shot Telegram-csatornának nyilatkozva.

“Az Egyesült Államok valóban értesítette Oroszországot Biden kijevi látogatásáról diplomáciai csatornákon keresztül. Mi nem adtunk garanciát a biztonságára” – mondta az FSZB-főnök a vezető orosz médiumok, így a TASZSZ hírügynökség által is idézett nyilatkozatában.

Biden hétfőn előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol a katonai támogatás újabb csomagját jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Washington néhány órával az elnöki vizit előtt értesítette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese ezzel szemben a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az amerikai elnök azután utazott az ukrán fővárosba, “miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden újságíróknak nyilatkozva egy “színielődás” folytatásának minősítette a Biden-látogatást, amely szerinte nem szolgált újdonsággal. Lavrov szerint hiábavalóak a “náci rezsim megmentését célzó próbálkozások”.

“Nem hiszem, hogy számunkra az amerikai elnök ukrajnai látogatása olyan rendkívüli esemény lenne, amely hatással lehetne a belpolitikánkra” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Pervij Kanal tévécsatorna műsorában.
Peszkov elmondta, hogy Oroszország élénk figyelemmel kísérte Biden ukrajnai látogatását, és így tesz lengyelországi útjával kapcsolatban is.

Bortnyikov egyébként a Shotnak azt is elmondta, hogy az orosz és az amerikai szakszolgálatok között folytatódik az együttműködés, elsősorban a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Azt mondta, hogy az együttműködés szintje már nem a régi, ami senkinek sem hasznos, és hogy “mindenki érdekelt a kapcsolattartásban”.

Elmondta ugyanakkor, hogy nyugati szervezetek állnak az ukrán titkosszolgálatok mögött, egyebek között a Krími híd ellen elkövetett robbantásos merénylet ügyében is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑