2018. 10. 16.

Független, nemzetközi nyomozást követelnek Hasogdzsi fiai

Dzsamál Hasogdzsi eltűnt szaúd-arábiai újságíró gyermekei nemzetközi, független és pártatlan vizsgálatot követeltek kedden apjuk ügyében: „erkölcsi és jogi kötelességünkből fakadóan szorgalmazzuk egy nemzetközi, független és pártatlan bizottság létrehozását, hogy kiderítse az igazságot Hasogdzsi eltűnéséről és a haláláról szóló, ellentmondó hírekről” – írták a The Washington Post című amerikai napilapban is megjelentetett közleményükben az ellenzéki újságíró fiai.

Ez volt az első alkalom, hogy Hasogdzsi legközelebbi hozzátartozói megszólaltak az újságíró október 2-i eltűnése óta. „Mi, Dzsamál Hasogdzsi gyermekei, hatalmas aggodalommal követjük a sorsáról szóló ellentmondásos híreket azóta, hogy két héttel korábban elveszítettük vele a kapcsolatot” – folytatták. „A család megpróbál túljutni a sokkon és egységbe tömörülni ezekben a nehéz időkben, illetve igyekszik távol tartani magát az ügy átpolitizálásától” – tették hozzá.

A család jogi tanácsadója, Moataszem Hasogdzsi október 7-én Rijádban biztosított arról, hogy az eltűnt férfi családja „bízik a kormányban, annak intézkedéseiben és minden erőfeszítésben, amelyet Dzsamál Hasogdzsi ügyében tesznek”.

Egyes szaúdiakat kihallgathatnak

Hétfő este – miután találkozót tartottak a török hatóságok képviselőivel az isztambuli belbiztonsági erők központjában – először egy 15 fős szaúdi csoport érkezett a helyszínre tíz autóval. Egy órával később a török rendőrök és bűnügyi helyszínelők csoportja is megérkezett a főkonzulátushoz, nyolc járművel, köztük három törvényszéki orvosi gépkocsival. A török hatóságok elkordonozták a képviselethez vezető utcákat.

A csaknem kilenc órán át tartó, példátlan helyszínelést követően, amelynek során átvizsgálták a kertet és a tetőt is, a török nyomozócsoport tagjai visszaszálltak gépkocsijaikba, és elhagyták a helyszínt. Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. A televízió egyúttal tudatta, hogy a főkonzulátus után – várhatóan még kedden – a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

Később a török külügyminiszter a sajtó munkatársai előtt bejelentette: az ügyészség vallomástételre beidézhet egyeseket Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusáról a Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, az október 2-án eltűnt Dzsamál Hasogdzsi ügyében. Mevlüt Cavusoglu kedden Ankarában hangsúlyozta, Törökország meg akarja tudni, hogy mi történt Hasogdzsival.

Már négy nappal Hasogdzsi eltűnése után a török hatóságok meggyőződésüket fejezték ki, hogy az újságírót a külképviseleten meggyilkolták, azonban Szaúd-Arábia azóta is következetesen visszautasítja az ezzel kapcsolatos vádakat.

Ezzel kapcsolatban hétfőn a CNN amerikai hírtévé arról számolt be, hogy Rijád Hasogdzsi megölésének beismerésére készül. Saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a CNN azt közölte: a vahhábita királyság várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit – aki a török menyasszonyával kötendő házasságához szükséges papírokért folyamodott – kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

Amerikai nyomás Rijádra

Trump elnök hétfőn telefonon beszélt az ügyről Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, aki azt állította, nincs tudomása az újságíró sorsáról. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden Rijádban tanácskozik a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo várhatóan szerdán Ankarába utazik át, hogy török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval is egyeztessen az ügyben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése miatt kedden a szaúdi külügyminiszterrel folytatott rijádi tárgyalásain, és köszönetet mondott Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodónak az ügy kivizsgálása iránti elkötelezettségéért – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium. „A külügyminiszter megismételte az amerikai aggodalmat Dzsamál Hasogdzsi (eltűnése) miatt” – olvasható Heather Nauert külügyi szóvivő szűkszavú közleményében, amely Pompeo és a Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter tárgyalásai után jelent meg.

Pompeo a megbeszélés után nem nyilatkozott a sajtónak, de Rijádban még tárgyal Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával is.

Az ENSZ az érintettek diplomáciai mentességének felfüggesztését követelte

A Dzsamál Hasogdzsi eltűnt szaúdi újságíró ügyében érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését követelte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben. Bachelet szerint egyetlen diplomata sem vonhatja ki magát a vizsgálat alól, akit a nyomozók ki akarnak hallgatni.

„A nemzetközi jog szerint az államilag végrehajtott emberrablás és a gyilkosság is nagyon súlyos bűntény, és nem lenne szabad a diplomáciai mentességet használni a történtek és a felelősök felderítését célzó nyomozás akadályozására” – írta közleményében a főbiztos. Bachelet egyúttal felszólította a török és a szaúdi hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra az összes tényt, amelyet az újságíró sorsáról eddig tudni lehet. „Két hét hosszú idő; eddig nem vizsgáltak át egy feltételezett tetthelyet törvényszéki szakértők” – hívta fel a figyelmet az ENSZ tisztségviselője.

Hirado.hu, MTI

, , , ,
Back to Top ↑