Cadmus fordítás Cadmus

Fülöp-szigeteki elnök: változott a hadsereg fő feladata

2023. 03. 01.

A Fülöp-szigeteki elnök egy friss beszédében kijelentette, hogy az ország hadseregének fő küldetése megváltozott: ezentúl a legfontosabb az ország megvédelmezése a külső fenyegetésektől, elsősorban a Dél-kínai-tenger térségében.

Ifjabb Ferdinand Marcos elnök helyi idő szerint hétfőn a katonaság képviselői előtt felszólalva azt hangoztatta, hogy a hadseregnek a külső fenyegetések elhárítására kell koncentrálnia.

A helyi muszlim és kommunista mozgalmak elleni évtizedes küzdelem után a Fülöp-szigeteki hadsereg az ország tengeri határainak védelmére kezdett el összpontosítani. A katonaság modernizációja jelenleg is zajlik, bár a korszerűsítési programot pénzügyi nehézségek és késedelmek jellemzik.

A haditechnika fejlesztésének nagy része a szigetcsoport hatalmas partvidékét őrző légi és tengeri őrjáratok javítását szolgálja, valamint elrettentő erőt is igyekeznek felmutatni.

“A Fülöp-szigeteki fegyveres erők részeként az önök küldetése megváltozott. (…) Éveken keresztül képesek voltunk fenntartani a békét és az összhangot a szomszédos országokkal, de a helyzet változik, és nekünk alkalmazkodnunk kell ehhez” – jelentette ki Marcos elnök a katonák előtt tartott beszédében. Azt mondta, hogy most az ország határai kerülhetnek veszélybe, és kiemelte, hogy a Fülöp-szigeteki légierő legfontosabb küldetése az ország területének teljes körű biztosítása.

Utalt “a szuperhatalmak között kiéleződött versengésre” is, de név szerint nem említett egyetlen országot, így Kínát sem.

Két hete a Fülöp-szigetek azzal vádolta meg a kínai parti őrséget, hogy lézerrel elvakította egy járőrhajó legénységének egyes tagjait a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri térségben. Peking azzal válaszolt, hogy a járőrhajó megsértette a kínai felségvizeket, a lézer pedig csak nyomon követésre szolgált, nem fegyverként.

A két ország között továbbra is feszült a helyzet, annak ellenére, hogy a korábbi Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte és ifjabb Ferdinand Marcos – aki januárban Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is – baráti lépéseket tett Peking felé.

Manila csak tavaly közel 200 alkalommal élt diplomáciai tiltakozással a vitatott tengeri területet érintő kínai agresszió ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑