Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ganz sérelmezte, hogy Netanjahu nem egyeztetett vele

2020. 08. 21.

Az izraeli védelmi miniszter a miniszterelnököt és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjét azzal vádolja, hogy szembe menve a protokollal, valamint a biztonsági következmények ellenére, kulcsfontosságú információkat tartottak vissza a katonai és védelmi minisztériumtól az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodásról.

A részben magyarországi származású Beni Ganz védelmi miniszter kemény hangnemű levelet küldött mind Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, mind a Nemzetbiztonsági Tanács igazgatójának, Meir Ben-Sabbatnak, miután a média beszámolt utóbbi beszélgetéséről a légierő parancsnokával, Amikam Norkin vezérőrnaggyal az F-35-ösök ügyében.

Ganz szerint a Ben-Sabbat és Norkin közötti beszélgetés a hatóság megkerülését jelenti, mivel a protokoll előírja, hogy a Nemzetbiztonsági Tanácsnak egyeztetnie kell a vezérkari hivatallal és a Védelmi Minisztériummal, mielőtt bármilyen magas rangú katonai tisztviselővel beszélne.

A riportok szerint Norkin megrovásra számíthat, amiért elmulasztotta jelenteni a beszélgetést felettesének, Aviv Kochavi vezérkari főnöknek.

A 13-as csatorna szerda esti riportja szerint Ben-Sabbat júniusban megkérdezte Norkint az F-35-ösök közel-keleti értékesítésének izraeli álláspontjáról. Homályosan megemlítve, hogy az Egyesült Államok vizsgálja az ilyen potenciális eladásokat Norkin azt válaszolta, hogy Izrael hagyományosan ellenzi az ilyen lépéseket.

A 13-as csatorna jelentésére reagálva a miniszterelnöki hivatal megerősítette a beszélgetések tényét, mondván, hogy az része a „katonai tisztviselők és a Nemzetbiztonsági Tanács közötti folyamatos párbeszédnek több száz kérdésről”.

Továbbá, amint Ben-Sabbatnak azt mondták, hogy a katonai álláspont nem változott, „a miniszterelnök továbbította ezt a hagyományos álláspontot az amerikaiaknak.”

Anvar Gargas, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere az Atlanti Tanács által szervezett Zoom-tájékoztatón azt mondta, hogy nem érti, Izrael miért aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok F-35-ösöket ad el az Egyesült Arab Emírségeknek.

„Nem tudom, mennyi ebben az izraeli belpolitika”. Gargas emlékeztetett: már hat évvel ezelőtt jelezték, hogy érdekeltek a vételben.

„Az asztalon volt. Vannak legitim kéréseink, amelyeket teljesíteni kell. Most az Izraellel fennálló hadiállapot elképzelése már nem létezik, és ez megkönnyíti az Egyesült Államoknak a repülőgépek eladását.”

Gargas szerint a normalizációs megállapodás Izraellel „meleg béke lesz, mert Egyiptommal és Jordániával ellentétben mi nem vívtunk háborút Izrael ellen.”

A külügyminiszter továbbá megerősítette, hogy az Emírségek Tel-Avivban fog nagykövetséget nyitni.

Donald Trump amerikai elnök egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek érdeklődik a Lockheed Martin Corp F-35-ös vadászgépeinek megvásárlása iránt.

Az értékesítés lehetősége, amely csökkentheti Izrael katonai fölényét a Közel-Keleten, azt követően merült fel, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek múlt héten bejelentették szándékukat a diplomáciai kapcsolatok normalizálására, és széles körű új kapcsolatok kialakítására a Trump elnök közvetítésével elért Ábrahám-egyezményben foglaltak szerint.

A New York Times szerint a múlt héten az Egyesült Államok tisztviselői tájékoztatták az Egyesült Arab Emírségek katonaságát az F-35-ös vadászgépekről, annak ellenére, hogy a Nemzeti Biztonsági Tanács néhány tagja aggodalmát fejezte ki bizalmas információk felfedése kapcsán egy idegen ország előtt még a fegyver eladásáról szóló döntés meghozatala előtt.

A Times szerint az amerikai tisztviselők elutasítják azt az állítást, miszerint a fejlett fegyverek eladásának előmozdítása jutalom az Egyesült Arab Emírségek számára az Izraellel folytatott diplomáciai áttörésért.

Újkelet nyomán

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑