2018. 05. 26.

Gáza: Kétszáz tüntetőből huszonötöt lőtt sebbel vittek kórházba

Legkevesebb 86 palesztin tüntető megsebesült – közülük 25-en éles lőszertől – a Gázai övezet és Izrael határánál a március végén meghirdetett “visszatérés menete” demonstrációsorozat kilencedik, pénteki tiltakozó megmozdulásán – jelentették palesztin egészségügyi források.

A ramadán – az iszlám hívők éves böjti időszakának – második péntekén alig kétszázan mentek ki tüntetni az övezet határába – részletezte a forrás. A sebesültek között voltak olyanok is, akiket a belélegzett könnygáz következtében fellépő légzési nehézségek miatt kellett ellátni – tették hozzá.

A tüntetők közül néhányan gyújtóbombával felszerelt papírsárkányokat reptettek izraeli területre, aminek következtében búza- és árpatermőföldek kaptak lángra.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint

legkevesebb 117 palesztin vesztette életét, és 13 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

Az izraeli legfelsőbb bíróság pénteken elutasította a palesztin és izraeli emberi jogi szervezetek által benyújtott kérvényt az izraeli hadsereg éles lőszerhasználatának betiltására vonatkozóan.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , , ,
Back to Top ↑