2018. 07. 06.

Gazdasági Babérokra törne Kazahsztán

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök gongütésére hivatalosan elkezdte munkáját az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIPC). A korábbi expó területét hamarosan elfoglaló szolgáltatóegység célja alternatívát kínálni azoknak a befektetőknek és üzletembereknek, akik az Európa és Ázsia közötti területen akarnak dolgozni, részt vennének a Kína által indított Egy út, egy övezet kezdeményezésben, vagy lehetőséget látnak a kazahsztáni gazdasági felfutásban.

A rendezvényen megjelent Mohamed bin Zajed, az Egyesült Arab Emírségek koronahercege, a kiemelt partnerek között pedig megtalálható a New York-i Nasdaq tőzsde és a sanghaji értékpapírpiac, valamint a kínai Silk Way befektetési társaság is. Új értéktőzsdét is alapítottak Asztanában, a felsorolt cégek és több más partnerük is részt vesz majd a közép-ázsiai börze munkájában.

Az országot 1991-es függetlensége óta irányító Nazarbajev beszédében kiemelte: a központ megnyitásával új fejezet nyílik az ország történelmében, amely épp ma ünnepli az új főváros, Asztana megalapításának 20. évfordulóját. Asztana lehetőségeit és reményeit jól jelzi, hogy az említett Egy út, egy övezet kezdeményezést, amely kínai tervek szerint a modern kori selyemút szerepét veszi át, Hszi Csin-ping kínai elnök épp Asztanában indította útnak.

Ennek megfelelően főként az ázsiai óriás és az európai piacok közötti logisztika területén lesz sok feladata Kazahsztán­nak, amely igyekszik kihasználni a hatalmas lehetőséget.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑