Cadmus fordítás Cadmus

Gázprojektekről, gabonaszállításról és Szíriáról tárgyalt Putyin és Erdogan

2022. 12. 12.

Az orosz-török kereskedelmi és energetikai projektek rekordszintű növeléséről, a gabonakereskedelemről és a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a felek méltatták a kereskedelmi forgalom rekordméretű növekedését, és különös hangsúlyt fektettek a közös energiaprojektekre, mindenekelőtt a gáziparban. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke minapi isztambuli megbeszéléseit követően a felek folytatták a véleménycserét a törökországi regionális gázközpont megépítésének kezdeményezéséről.

A két vezető az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből történő elszállításáról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya kiviteléről szóló július 22-i isztambuli megállapodásokról is eszmét cserélt.

“Ez az alku átfogó jellegű, megköveteli az Oroszországból érkező szállítások előtt álló akadályok elhárítását a leginkább rászoruló országok szükségleteinek kielégítése érdekében” – fogalmazott a közlemény.

Putyin vázolta Erdogannak az Ukrajna körül kialakult helyzet orosz elvi értékelését.

Erdogan a beszélgetés során azt mondta: a gabonafolyosó keretében hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé.

A két vezető emellett energiaügyi kérdésekről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális ügyekről, köztük a terrorizmus elleni harcról is egyeztetett.

Utóbbival kapcsolatban Erdogan a 2019 októberében Szocsiban aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás fontosságára emlékeztette orosz hivatali kollégáját, amelynek értelmében a török-szíriai határ szíriai oldalát 30 kilométeres sávban meg kell “tisztítani” az Ankara által terroristának tekintett észak-szíriai kurd milíciáktól. A török államfő hangsúlyozta, hogy országa továbbra is célpontja a kurd fegyveresek terrortámadásainak.

Törökország november 20-án légicsapássorozatot indított az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen. Később Erdogan többször hangoztatta, hogy Ankara “a megfelelő pillanatban” újabb szárazföldi hadműveletet indíthat a régióban. A fenyegető offenzíva tükrében Oroszország csapatokat küldött Tell-Rifát város térségébe, amelyet kurd erők ellenőriznek.

A két elnök a 2019-es orosz-török egyetértési megállapodás betartásával összefüggésben a szíriai rendezésre is kitért. A Kreml sajtószolgálata rámutatott, hogy az ügyben a két ország védelmi és külügyminisztériuma intenzív kapcsolatban áll egymással.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑