Gázvásárlásról tárgyalhatott Izrael és Szaúd-Arábia

A két ország Eilatból építene Szaúd-Arábiába gázvezetéket, s az arab állam Izraeltől venne energiahordozót. A nem hivatalos megbeszélések jelentőségét az adja, hogy a terv csak akkor valósulhat meg, ha Rijád hivatalosan is elismeri Izrael szuverenitását.

Az állítólagos tárgyalásokról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik korábbi kormányának tagja, Ajub Kara számolt be egy jeruzsálemi interjúban. A megbeszélések újabb jelét adják annak, hogy javul a kapcsolat a korábban igencsak rossz viszonyban lévő két közel-keleti ország között. Eilat azért jöhet számításba, mint kiinduló pont, mert az Akabai-öböl partján fekvő izraeli település közel, alig negyven kilométerre van Szaúd-Arábiához.

Az állítólagos megbeszélésekről beszámoló Bloomberg hírügynökség értékelése szerint egy ilyen méretű üzlet csak akkor valósulhat meg, ha a résztvevő országok hivatalosan is elismerik egymást. Ennek viszont több ellenzője lenne lenne az arab világban, hiszen Izrael továbbra is ellenőrzése alatt tartja az egykori palesztin állam területének jelentős részét.

A két ország viszont együttműködik az Irán-ellenes fellépésben, s a közelmúltban több izraeli illetékes is járt a szaúdi királyságban. Kara szavainak hitelességét alátámasztja, hogy a drúz származású politikus – egykori távközlési miniszter – Netanjahu egyik fő tanácsadója volt az arab államokkal kapcsolatos ügyekben. Az izraeli és szaúdi illetékesek nem erősítették meg a tárgyalásokról szóló híreket.

HVG

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑