Cadmus fordítás Cadmus

Georgiában az ellenzéki pártok bojkottja mellett tartják meg a parlamenti választások második fordulóját

Georgiában több körzetben zajlik szombaton a parlamenti választások második fordulója, amelyet az ellenzéki pártok bojkottálnak.

A központi választási bizottság közölte, hogy 1914 szavazóhelyiség nyílt meg reggel nyolc órakor az ország 17 választókerületében, ahol egyetlen jelöltnek sem sikerült megszereznie a többséget az első fordulóban.

A Kaukázuson túli köztársaságban október 31-én tartották a parlamenti választások első fordulóját. A választáson a szavazópolgárok a 150 fős törvényhozás új összetételéről döntenek.

Az első forduló hivatalos eredményei szerint a Georgiai Álom nevű párt, mely 2012 óta kormányozza az országot, a voksok 48,23 százalékát szerezte meg. A fő ellenzéki erő, az Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) koalíció 27,18 százalékot kapott.

Az alkotmánymódosítás nyomán idén először rendezik vegyes rendszerben a parlamenti választásokat az országban. Százhúsz mandátumot arányos, harmincat többségi rendszerben osztanak szét. Utóbbiak közül 17-ért folyik a küzdelem a szombati második fordulóban.

Az ellenzéki pártok választási csalásra hivatkozva nem ismerik el az első forduló hivatalos eredményeit, nem hajlandóak részt venni a törvényhozás munkájában, és bojkottálják a parlamenti választások második fordulóját.

Az október végi voksolást követően tízezrek tüntettek új választások kiírásáért Georgiában.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑