2018. 06. 06.

Gépjárműkonvojt támadtak meg Szomáliában

Legalább nyolc ember életét vesztette a szomáliai főváros, Mogadishu térségében az al-Shabaab dzsihadista szervezet egy gépjárműkonvoj ellen véghez vitt támadásában – közölte Abdikarin Ali rendőrségi szóvivő.

A támadás Mogadishutól 30 kilométerre északra, a Balad régióban történt. A halottak közül ketten a tartományi kormányzat tisztségviselői, hatan pedig szomáliai katonák voltak.

Az al-Shabaab az Andalus nevű rádióállomásán keresztül jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az iszlamista terrorszervezet a hivatalos adatoktól eltérően azt állította, hogy harcosai tizenkét emberrel végeztek.

Egy magas rangú szomáliai katonai parancsnok pedig a nap folyamán arról tájékoztatott, hogy a hadsereg támadást indított az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamisták ellen a nyugati fekvésű Gedo régióban. A beszámoló szerint a katonák tíz dzsihadistával végeztek.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría, az iszlám törvénykezés radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át.

A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen is.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑