Cadmus fordítás Cadmus

Gondokat okoz az építészeknek a Tadzs Mahal kupolájának megtisztítása

Fejtörést okoz az indiai építészeknek az, miként fogják megtisztítani a Tádzs Mahal csodálatos kupoláját a szennyeződésektől.

A mauzóleum falainak és minaretjeinek 2015-ben kezdődött megtisztításával már szinte végeztek a munkások. Természetes agyagpasztát használtak, hogy eltávolítsák a sárga elszíneződést, és visszaállítsák a márvány csillogó fehérségét. Ám a falakhoz felhúzott fémállványok túlságosan nehezek és merevek a kupolához – magyarázta Buvan Vikrama, az indiai régészeti hatóság illetékese, aki felügyeli a felújítást.

Vikrama elmondta, a szakemberek azon gondolkodnak, hogy terveznek és megépítenek egy különleges, bambuszból készült állványzatot.

Volt már erre példa, amikor az 1940-es években állagmegőrzési munkálatokat végeztek az épületen – tette hozzá.

A múltban elégséges volt, ha az eső lemosta a Tádzs Mahalt, de az elmúlt 25 évben a légszennyezés súlyos károkat okozott. Mindenhol jól láthatóan sárgává vált az épület. Sőt azok a helyek, amelyeket nem ért az eső, egyenesen elfeketedtek – magyarázta.

Közölte, hogy a kupola megtisztítása valószínűleg 10 hónapig fog tartani, jövőre fogják elkezdeni és 2019-ben befejezni. A felújítás félmillió dollárba kerül.

A Tádzs Mahalt Sáh Dzsahán mogul sah építtette 1632 és 1647 között a Jamuna-folyó partján felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szereplő emlékművet évente hét-nyolcmilló turista látogatja.

Az indiai legfelső bíróság pénteken utasította Uttar Pradesh szövetségi állam kormányát, hogy „pragmatikus, futurista” politikát dolgozzon ki a Tádzs Mahal és környezete védelme érdekében, mondván a páratlan épületet nemcsak a következő 25-50 évre kell megvédeni, hanem legalább 400-500 évre.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑