Cadmus fordítás Cadmus

Görög ügynöknek vallja magát az ISIS-terrorista

A görög titkosszolgálatokkal működik együtt, állította a letartóztatásáról döntő vasárnapi tárgyalásán a menekültjogi okmányai szerint 27 éves, szír állampolgárságú, Hasszán F.-ként emlegetett férfi, akit állítása szerint Görögországban öt gyereke és felesége vár. Szakértőnk szerint nincs olyan európai szolgálat, amely az Iszlám Állam egyik vezetőjével alkudozna.

A belga titkosszolgálatok által elsőként az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet középvezetőjeként azonosított Hasszán F. akár elhihető állításokkal állt elő a vasárnapi letartóztatásáról döntő budapesti tárgyalásán. A férfi előadta, hogy ő tulajdonképpen a görög titkosszolgálat ügynöke, akinek az a feladata, hogy segítsen felkutatni az Európába érkezett ISIS-tagokat. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a köztévének nyilatkozva kifejtette: a férfi sok olyan dolgot mondott a tárgyaláson, amivel megpróbálja magát kihúzni az ügyből, s minden tőle származó információt megvizsgálnak, akár nemzetközi partnerek segítségével is.

Hasszán F. a tárgyaláson azt is mondta: többet is elárul ügynöki feladatáról, ha a TEK kommandósai egyedül hagyják a tárgyalóteremben a bíróval és a védőjével. Szakértők szerint túszejtésen törhette a fejét, a vizsgálóbíró és a terrorelhárítás helyszíni parancsnoka azonban elutasította az ajánlatot.

Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt hangsúlyozta: nincs olyan érdek, ami miatt a görög vagy bármelyik európai uniós ország titkosszolgálata együttműködne egy ISIS-vezetővel. Amennyiben a belga titkosszolgálati adatok helytállók Hasszán F.-ről, nem számíthat együttműködésre európai titkosszolgálattal. Más kérdés, hogy egy Európán kívüli – például az amerikai – titkos­szolgálat megfontolná az együttműködést, de csak akkor, ha az Iszlám Állam fő vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi fejét ajánlaná cserébe az illető. Al-Bagdadit drónokkal többször megpróbálták likvidálni, ám sikertelenül, s most, hogy a hét végén az ISIS totális vereséget szenvedett, az ISIS-ellenes erők egyik legfontosabb célkitűzése, hogy élve vagy holtan kézre kerítsék őt.

Visszatérve a nyírbátori őrzött befogadóállomáson elfogott Hasszán F.-re, kirendelt védője azt mondta: védence állítása szerint öt gyereke és felesége várja őt Görögországban, akik vele együtt valamennyien menedékstátust kaptak 2016-ban. A szír férfi az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR úgynevezett cash assistance, azaz pénzbeli segítség nevű programja alapján anonim VISA-bankkártyát kapott. Védőjének azt állította: a fizetőeszközt kéthavonta tölti fel a görög állam 500 euróval, ám ez rendkívül kevés népes családja eltartásához. Bár a férfi nem mondta ki, de ezzel próbálhatja majd magyarázni a szervezett bűnözés körébe tartozó üzletszerű embercsempészést.

A szír férfit 2018. december 30-án a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren kapcsolták le, miután a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársa észrevette, hogy a férfival érkezett nő útlevele hamis, de az is gyanús volt, hogy némi kerülővel Párizson keresztül Stockholmba tartottak. A férfi olyan görög menekültjogi útlevéllel érkezett, amely az unió bármely országába belépésre jogosította őt, s az EU számítógépes rendszere ki is dobta, hogy számos uniós országban megfordult. Ezt később a belga titkosszolgálatok is megerősítették, a férfi háromszor is járt Belgiumban.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Szemán László János

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑