Cadmus

Görögország és Líbia megvitatja a földközi-tengeri kizárólagos gazdasági övezeteket

Mohamed al-Menfí ideiglenes líbiai elnök szerdán közölte: Líbia és Görögország közös bizottságok felállítását tervezi a földközi-tengeri kizárólagos gazdasági övezetek megvitatására.

A testületek ezenkívül a jövőbeni együttműködést érintő egyéb kérdésekkel is foglalkoznak – mondta Menfí athéni látogatásán.
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök üdvözölte a javaslatot.

A két ország közötti kapcsolat igencsak fagyossá vált azt követően, hogy Törökország és az általa támogatott előző líbiai kormány 2019-ben kétoldalú megállapodást kötött a földközi-tengeri kizárólagos gazdasági övezetek felosztásáról egymás között.

Az egyezményben szerepeltek görög kizárólagos gazdasági övezetek, és figyelmen kívül hagyták az olyan szigetek, mint például Kréta és Ródosz kizárólagos gazdasági övezeteit. Az EU bírálta a lépést, amely szerinte elfogadhatatlan a tengeri jog értelmében.

A héten Törökországban tett látogatása során Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök megerősítette elkötelezettségét a török-líbiai megállapodás iránt, de rámutatott annak fontosságára is, hogy párbeszédet folytassanak minden érintett féllel.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑