Cadmus fordítás Cadmus

Görögországban felszámoltak egy embercsempész hálózatot

Görögországból Európa más országaiba menekülteket és bevándorlókat szállító embercsempész-hálózatot számoltak fel, „tizenkét külföldit őrizetbe vettek” – jelentette be szombaton a görög rendőrség.

A hálózat felgöngyölítésére irányuló műveletet a görög hatóságok, az Európai Unió rendőri szerve, az Europol és a brit rendőrség szervezett bűnözés elleni hivatala (NCA) irányította – olvasható az Athénban kiadott közleményben.
A hálózat elsősorban a „balkáni útvonalon”, azaz a görög-macedón határon át csempészett embereket észak felé a közlemény szerint.

2015-ben bevándorlók és menekültek százezrei haladtak át ezen az útvonalon Európa felé az európai határok 2016. márciusi lezárása előtt.

A menekültektől és bevándorlóktól fejenként beszedett pénzt a csempészek a célországok függvényében szabták ki: a legnépszerűbb nyugat-európai országokért, Svájcért, Franciaországért, Németországért, Spanyolországért és Svédországért 4000 és 6000 euró közötti összeget kértek személyenként, Nagy-Britanniáért pedig 6000 és 10 ezer euró közötti „viteldíjat” fizettetek. Kanadába is lehetett utazni 16 ezer euróért (1 euró= 308,26 forint).

A közlemény szerint az átutazáshoz az athéni nemzetközi repülőtéren, a krétai Iráklio, illetve Leszbosz szigetének repülőterén a csempészek hamis személyi okmányokkal is ellátták a migránsokat. Az uniós határok lezárása óta mintegy 60 ezer bevándorló és menekült rekedt Görögországban.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑